Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Håkan Larsson (C): Islossning för landsbygden?

De som trodde att regeringens landsbygdsproposition skulle innebära kraftfulla och konkreta åtgärder för att samla landet blev besvikna. Landsbygdspropositionen innehåller fina ord, men inte mycket konkret. Den är, som det heter, en ”inriktningsproposition”.

Miljöpartiet kände sig till och med manat att innan propositionen presenterades markera att man vill gå längre och exempelvis halvera arbetsgivaravgifterna i inlandet. Detta fastän partiet är medansvarigt för propositionen.

Ändå kan propositionen ha det goda med sig att landsbygd och regional utveckling kommer högt upp på agendan inför valet. Det finns positiva tecken som tyder på detta – och det är verkligen på tiden.

Själv blev jag överraskad när Stockholms Handelskammare presenterade en rapport som visar att huvudstaden får problem om inte landet i övrigt lever. Eller som projektledaren Fredrik Torehammar uttryckte saken: ”Huvudstadsregionen är Sveriges tillväxtmotor, men en stark motor är en klen tröst om resten av fordonet inte underhålls.”

DEBATT: Alla gynnas om klyftan mellan stad och land minskar (26 mars)

Vem hade trott att en organisation som tidigare arrogant har sett ned på landsbygden som, med Kjell A Nordströms beteckning, kostsamma ”skräpytor” skulle föreslå åtgärder för att stärka hela landet? Omvändelsen är självfallet mycket positiv om den är ärligt menad.

Nästa överraskning infann sig när DN på ledarplats konstaterar att ”i Norge har man inte alls våra problem”, varefter man ställer den retoriska frågan:”Låter det som en självklar utjämningspolitik att landsbygden ska tillåtas behålla delar av intäkterna från sina tillgångar? Men det är det inte i Sverige. Här finns stora naturtillgångar – skog, vattenkraft och malm – men pengarna hamnar någon annanstans och återförs i stället som bidrag”.

Själv har jag länge lyft fram fördelarna med den framgångsrika norska distriktspolitiken. Med politisk vilja är det fullt möjligt att även hos oss geografiskt differentiera arbetsgivaravgifterna, låta en del av vattenkraftens och vindkraftens värden medverka till lokal och regional utveckling och skriva av studielån för de som väljer att bosätta sig i de glesbefolkade regionerna.

Att det fungerar kan var och en konstatera när man besöker grannarna i väster.

Jag har vid många besök imponerats över det aktiva företagandet och den utmärkta kommunala servicen i Krokoms grannkommun Lierne. De låga arbetsgivaravgifterna (5,2 procent) gör att företagen kan konkurrera med företag närmare de stora marknaderna och kommunen kan, bland annat genom att få del av vattenkraftens värden, erbjuda en utmärkt samhällsservice. Detta gör förstås att fler vill leva och bo här. 

Jag utgår ifrån att Centerpartiet kommer att lägga konkreta förslag i sin följdmotion till propositionen, men hoppas självfallet att även övriga partier gör detta så att vi så snart som möjligt kan få en riksdagsmajoritet för kraftfulla åtgärder. Det är dags för islossning även i landsbygdspolitiken.

Ska vi bygga ett sammanhållet Sverige måste alla delar av landet ges förutsättningar att leva och utvecklas. Inte minst måste centralmakten i Stockholm en gång för alla sluta att se skogslänen som en förrådskammare där man kan hämta billiga råvaror.

Håkan Larsson (C) ordförande Centerpartiet i Krokoms kommun

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel