Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Håkan Larsson (C): Lokalisera Viltmyndigheten till Grönt Center i Ås

En enig landsbygdskommitté har föreslagit att 10 000 statliga jobb ska omlokaliseras från Stockholm till övriga landet de närmaste åren. Regeringen har också beslutat flytta ut närmare 2 000 arbetstillfällen, om än främst till storstadsområdena i södra Sverige. Det är en början, om än otillräcklig. 

Jag fick 2012 den förra regeringens uppdrag att som särskild utredare se över och föreslå en modernisering av lagstiftningen för en långsiktigt hållbar jakt och viltvård. Tyvärr valde den socialdemokratiskt ledda regeringen att i början av 2015 lägga ned utredningen. Vi i Jaktlagsutredningen fick därför inte möjlighet att slutföra vårt huvuduppdrag.

Däremot hann vi, innan nedläggningen, lägga fram ett delbetänkande där vi föreslog att en ny viltmyndighet bör inrättas, ”Viltmyndigheten – jakt och viltförvaltning i en ny tid” (SOU 2013:71). Vi drog där slutsatsen att en framgångsrik viltförvaltning kräver en nystart och för att åstadkomma detta är det lämpligt att lyfta ut dessa frågor från Naturvårdsverket och inrätta en särskild myndighet för jakt och viltförvaltning.

Regeringen har dock ännu inte tagit minsta hänsyn till riksdagsmajoriteten i den här frågan.

En majoritet i Sveriges riksdag har därefter, 2015, i ett tillkännagivande till regeringen ställt sig bakom förslaget om en särskild myndighet. Regeringen har dock ännu inte tagit minsta hänsyn till riksdagsmajoriteten i den här frågan. När landsbygdsminister Bucht (S) nyligen besökte Grönt Center och Torsta frågade jag honom om detta, men svaret var att mer utredningar behövs. Kanske det, men mitt intryck är att man tyvärr inte tar frågan på allvar. Därför händer ingenting.

I delbetänkandet föreslog jag att den nya viltmyndigheten med fördel skulle lokaliseras till Östersund. Inom Centerpartiet i Krokoms kommun har vi diskuterat detta vidare och ser i dag Grönt Center i Ås som en lämplig lokalisering. Här håller ett centrum för de gröna näringarna på att växa fram och den nya myndigheten bör också få i uppdrag att främja jakt som näring. Natur- och jaktturismen har en stor utvecklingspotential, inte minst i Jämtlands län.

Jakt och viltförvaltning är viktiga framtidsfrågor. En ny myndighet kan innebära en behövlig nystart och kraftsamling.

Sedan länge ingår jakt- och viltförvaltning i Naturvårdsverkets ansvarsområde. Nästa år planerar verket att flytta från Valhallavägen i Stockholm till Hammarby Sjöstad, också i Stockholm. I samband med detta vore det lämpligt att lyfta ut jakt och viltförvaltning och bilda den nya myndigheten, Viltmyndigheten. Visst kan lokaliseringen diskuteras, men nog är det bättre att en sådan myndighet finns nära den verklighet man hanterar än i huvudstaden. 

Jakt och viltförvaltning är viktiga framtidsfrågor. En ny myndighet kan innebära en behövlig nystart och kraftsamling. Från Centerpartiet i Krokoms kommun föreslår vi alltså att Viltmyndigheten lokaliseras till Grönt Center i Ås, mitt i Sverige, nära den verklighet man har att hantera.

Håkan Larsson, Rödön, ordförande Centerpartiet i Krokoms kommun och tidigare särskild utredare, Jaktlagsutredningen

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel