Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Håkan Larsson (C): Sluta kärnkraftsdrömma!

Annons

För tre år sedan gjordes en bred uppgörelse om energipolitiken mellan S, M, MP, C och KD. Som det brukar vara när man kommer överens över partigränserna var uppgörelsen en kompromiss. Det handlade om att ge och ta, om att lägga fast långsiktiga spelregler.

Kärnkraften var även denna gång en nyckelfråga. Inga stoppår fastställdes för nuvarande reaktorer och man öppnade även för nybyggnation på de platser där kraftverken finns. Kraftbolagen, med Vattenfall i spetsen, får avgöra.

Samtidigt slogs fast att kärnkraften ska stå för sina kostnader och att målet är att 100 procent av energin ska vara förnybar senast 2040.

Utbyggnaden av de förnybara energikällorna går snabbt. Som professor Tomas Kåberger, ledamot i Vattenfalls styrelse, har konstaterat är ny elproduktion från sol- och vindenergi idag långt billigare än el från ny kärnkraft. Även driftskostnaderna för existerande kol- och kärnkraftverk är högre än för de förnybara energikällorna.

I Kina har inget nytt reaktorbygge har startat sedan 2016, i stället satsar landet offensivt på sol och vind. I USA stoppades ett reaktorbygge för ett år sedan trots att man satsat nästan 100 miljarder kronor. Även där växer de förnybara energikällorna snabbt. I Finland har reaktorn Olkiluoto 3 försenats i mer än ett decennium och blivit flera gånger dyrare än planerat.

Vattenfalls vd har konstaterat att ny kärnkraft ”inte finns på kartan” eftersom den är olönsam. Runt om i världen stängs fler reaktorer än som byggs.

Trots Sveriges goda förutsättningar att bygga ett förnybart energisystem har M och KD börjat drömma om kärnkraft. Det är svårbegripligt, särskilt när det gäller KD som tydligt sa nej till kärnkraft inför folkomröstningen 1980. Kärnkraften är lika farlig som då.

Uranbrytning ger stora miljöproblem, risken för olyckor finns kvar – Tjernobyl och Fukushima har faktiskt inträffat – och slutförvaret av det högaktiva avfallet är inte övertygande löst. Till detta ska läggas risken för kärnvapenspridning; kärnkraft och kärnvapen är ”siamesiska tvillingar” som professor Hannes Alfvén uttryckte saken. Tar man hänsyn till hela cykeln, från uranbrytning till slutförvaring, är kärnkraften inte heller koldioxidfri.

Men Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson drömmer om kärnkraft. De hänvisar till att FN:s klimatpanel, IPCC; skulle förespråka kärnkraft. Faktum är dock att IPCC, vilket professor Christian Azar som deltagit i panelens arbete understryker, inte förespråkar kärnkraft. Däremot refererar man till olika energiscenarier.

Kärnkraftsvurmen är obegriplig mitt i den energirevolution som pågår. Låt oss ta vara på vad sol, vind och bioenergi från de gröna näringarna kan ge. Effektivisera vattenkraften och satsa på teknikutveckling, inte minst energilagring.

Sverige har goda förutsättningar att senast 2040 ha ett förnybart energisystem. Eller som Tomas Kåberger har uttryckt saken: För några år sedan var förnybar energi bra för världen, men inte lönsam. I dag har vi fantastiska möjligheter att satsa på energi som både är bra för världen och dessutom lönsam. Att då satsa på energi som skadar miljön och som är olönsam är pinsamt.

Håkan Larsson (C) Rödön

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons