Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Hedra avtalen – städföretagen är en viktig del i ekvationen för minskad smittspridning

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Många företag som har kontrakt med offentliga uppdragsgivare är oroade för hur det offentliga kommer att agera mot sina leverantörer om viss samhällsservice stänger ner helt eller delvis. Det gäller inte minst inom städ- och servicebranschen.

Städ- och servicebranschen är en bransch med låga marginaler och de fasta kostnaderna består i huvudsak av löner till de anställda.  Om det offentliga snabbt drar ned på sina beställningar eller hänvisar till force majeure för att komma ur kontrakt kommer detta att drabba många städföretag och deras anställda på ett synnerligen hårt sätt.

Bara i Jämtlands län arbetade 1 045 personer som städare 2018, enligt SCB.

Därför är det av största vikt att det offentliga ser över hur man kan säkerställa att serviceleverantörer fortfarande kan leverera städning till det offentliga även om verksamheter så som exempelvis skolor stänger ner i Jämtland. Att det offentliga tillfälligt stänger ner verksamheter får inte leda till att man slår ut en hel bransch genom att inte hedra ingångna avtal utan istället åberopa force majeure.   

I stället borde det offentliga se över hur man i ljuset av dessa oförutsedda omständigheter och inom ramen för upphandlingsreglerna kan ändra avtalet på ett sätt som ändå möjliggör fortsatt leverans. V

årt samhälle står i ett kritiskt läge just nu. Ett läge där städföretagen är en viktig del i ekvationen för minskad smittspridning. Om det inte går att bibehålla städvolymerna måste företagen kompenseras för de fasta kostnader som de har för att kunna fullgöra sin del av kontraktet.

Nu är en tid för det offentliga att hitta lösningar tillsammans med sina leverantörer. Om man i stället väljer att kraftigt minska alla beställningar och hänvisa till force majeure på grund av coronaviruset riskerar man att slå ut en hel bransch och många i Jämtland kommer förlora sina jobb. 

Det är därför viktigt att stat, kommun och region hedrar sina städ- och serviceavtal när coronaviruset leder till ett minskat behov av tjänster. 

Pernilla Enebrink, näringspolitisk expert, Almega Serviceföretagen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel