Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Hur bygger vi en hållbar framtid? Vad har vi lärt oss av coronakrisen?

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Mänskligheten har drabbats av en stor katastrof och världen har visat att vi gemensamt kan möta krisen och ta hand om varandra.

Naturen har visat att den är vår allierade. Under lång tid har vi misshandlat och skadat naturen. Under coronakrisen har vi minskat vår miljöpåverkan och den har återhämtat sig. Har de sista månaderna varit en generalrepetition inför den stora utmaningen – rädda jorden?

Denna kris ger oss möjlighet till förändring och till dialog mellan olika aktörer och sektorer. Hur kan vi tillsammans utveckla en modern ekologisk livsstil?

Först av allt måste vi själva bygga upp vår motståndskraft, vårt immunförsvar så vi bättre kan möta attacker från nya och gamla virus och bakterier. Vi måste därför ändra vår livsstil. Vi måste äta bättre mat. Vi måste motionera mera. Umgås med varandra. Mer utevistelse.

Vårt samhällsbyggande måste präglas av hållbarhet. Socialt, ekologiskt, tekniskt, ekonomiskt och kulturellt hållbara samhällen kan utvecklas. Våra täta och överbefolkade städer är inte hållbara. De är sårbara. Vi kan bygga städerna i balans med naturen, med en ökad självförsörjningsgrad, krisberedskap och kretsloppsanpassad fossilfri teknik.

Mat kan produceras lokalt, även i städerna. Lokala byggnadsmaterial kan användas, nya sätt att lösa vattenförsörjning och avloppshantering kan tillämpas. Med dagens digitalisering kan vi satsa på ”ruralisering” i stället för enbart urbanisering.

Kortsiktig ekonomi måste ändras till långsiktigt hållbar ekonomi – kanske passionsdriven ekonomi. Vi måste bygga hus som folk har råd med. Självbyggeri för de som står utanför bostadsmarknaden - man lär sig ett hantverk och minskar sina bostadskostnader. Det skapar integration och stolthet. Vi har genomfört självbyggeri förut – egnahemsrörelsen på 1930-talet är ett lysande exempel. Men vi behöver fler goda exempel.

Hur utbildar vi våra ungdomar? Välutbildade ungdomar kommer troligen att finna att det i framtiden inte finns jobb i närområdet. På El Hierro, den minsta ön bland Kanarieöarna, planerar man ett universitet för ungdomar som vill lära sig att bli självförsörjande.

De ska lära sig att bygga sina hus av lokala material, odla sin egen mat. Lösa sitt energibehov. Lösa sitt behov av vatten och rena sitt avloppsvatten. Kunskaperna hur man gör finns. Vi behöver fler goda exempel.

I Östersund planeras sedan ett år tillbaka ett projekt i en unik samverkan mellan Jamtli länsmuseum i Jämtland Härjedalen, Mittuniversitetet, regionala företag och befolkning för utveckling av en urban ekoby med forskning och lärande.

Projektet heter Jamtli Living University (JLU) och förstudien finansieras av Tillväxtverket och Region Jämtland Härjedalen. Ekobyns framväxt, drift och boende ska utgöra grund till forskning och användas som en lärande resurs av och till olika sektorer och nivåer i samhället.

I projektgruppen finns en tvärvetenskaplig grupp av forskare, studenter och doktorander från Mittuniversitetet. Exempel på forskningsområden är hållbart byggande, livsmedelsproduktion, risk- och krishantering, ekoteknik, fastighetsekonomi, hälsa, genusvetenskap, psykologi, kultur och pedagogik.

JLU Ekobyn planeras för 28 hyresrätter, mark för odling, viss djurhållning och jordkällare samt ett gemensamt hus med plats för bastu, kafé, verkstad och samlingslokal. Fokus ligger på ökad självförsörjningsgrad, minskat ekologiskt fotavtryck, krisberedskap, boendekvalitéer och social hållbarhet. Genomförande av ekobyn planeras mellan juni 2021 och juni 2023.

Med hänvisning till företagsledares öppna brev ”grön återhämtning” (Green recovery) som flera tidningar kommenterat, vill vi bjuda in er och andra aktörer att medverka i utveckling av detta tvärvetenskapliga projekt.

Vi tror att denna samverkansmodell kan reproduceras på andra ställen i Sverige och förhoppningsvis bidra till flera goda exempel som utvecklar och inspirerar oss på vår spännande gemensamma resa.

Mer om projektet kan du läsa här.

Anders Nyquist arkitekt SAR/MSA, Honorary Doctor of Technology

Kevin Denham miljöingenjör, projektledare JLU

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel