Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Hur kan Krokom bli en attraktiv barnkommun genom besparingar och nedläggningar?

Annons

Öppet brev till ordförande Jannike Hillding (M) i barn- och utbildningsnämnden, Krokoms kommun:

Med anledning av förskole- och skolfrågan i Krokoms kommun som kantas av besparingar och nedläggningar, och artikeln i Östersunds-Posten önskar vi svar och förtydliganden på ett antal frågor:

Du säger i artikeln att det är ett rimligt avstånd från Kluk till Trångsviken, Kaxås och Nälden. Sett bara till avståndet mellan Kluk och Kaxås är det 14 kilometer enkel väg, att jämföra med till exempel 12 kilometer mellan Ås och Krokom. Vad är ett rimligt avstånd och hur bedöms det? På vilka grunder?

Nämndordförande svarar på kritiken: ”Det blev för dyrt helt enkelt” (7 september)

Det går tio bussar i linjetrafik under skoltid mellan Ås och Krokom. Krokoms kommun har även avtal med dagbussar som kör elever i Ås till och från skolan och till undervisning i Ås, Dvärsätt och Krokom. Bussarna går 20 mil per dag och kostar 2,2 miljoner per år. Avtalet för dessa bussar upphandlades 2015 och löper till juni nästa år.

För elever i Kaxås har det varit väldigt viktigt att anpassa undervisningstiden i Änge utifrån de två bussar som finns i linjetrafik, för att eleverna ska kunna använda sina busskort.

Hur kommer det sig att hur elever åker till undervisning på andra skolor skiljer sig för elever i Ås och Kaxås? Varför skrevs avtalet för dagbussarna på så lång period? Vad händer när det nuvarande avtalet löper ut 2020?

När barn- och utbildningsnämnden stänger Pärlans förskola i Kluk för att spara en halv miljon kronor, undrar vi om du tycker att det är rätt att kommunen lägger cirka 900 000 kronor på bussar för elever som i stället kan nyttja linjetrafiken?

Lägstanivån för antalet barn anges till 17–18 utifrån en ekonomisk synvinkel från kommunens sida för en avdelning på en förskola. Det går ju att ställa sig i kö max sex månader innan ett barn ska börja på förskolan och antalet barn på avdelningar kan variera kraftigt mellan terminer.

Dessutom vet ju inte kommunen vilken förskola som föräldrar kommer välja för sina barn. Hur görs kommunens prognoser på antalet barn?

Att det blev för dyrt att ha kvar Pärlans förskola i Kluk anges som en av orsakerna till att den stängs. Den beräknade besparingen uppgår till 500 000 kronor. Hur stor är den egentliga besparingen sett till att Krokoms kommun fortfarande betalar för dessa barn, om än i privat regi?

Privat förskolelösning på plats i Kluk – bybor löser servicen på egen hand då kommunen sviker (7 september)

Krokoms kommun vill öka i antalet invånare till 16 000 till år 2030 (vilket motsvarar ungefär två nyinflyttade personer per vecka till kommunen från och med nu). Om det ska kunna bli verklighet är bosättning på landsbygden en avgörande faktor. Hur ser barn- och utbildningsnämndens långsiktiga arbete ut för att uppfylla detta?

Anser du att de nedläggningar som nämnden genomfört skapar förutsättningar för inflyttning och bidrar till arbetet med att vara en attraktiv barnkommun?

Krokoms växtkraft – Susanne Kvarnlöf, Anna Olofsson Frestadius, Kristina Ernehed, Jenni Skarp Andersson och Sara Swedenmark

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel