Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Hur tänker Jämtlands läns politiker ta ansvar för ungdomars hälsa?

Barn exponeras för pornografi i tidig ålder, inte sällan i skolmiljö. Vi tycker att det är dags att Jämtlands politiker tar ansvar och bidrar till att ta hand om våra barn och unga genom att besluta om införande av porrfilter samt porrkritiska samtal på våra förskolor och skolor. 50 procent av Sveriges skolor har redan infört detta och vi i Jämtlands län bör gå i bräschen.

I dag finns tillgången till porr bara några knapptryckningar bort, några sekunder. Mobiltelefon, dator och padda finns i var persons hand, även i våra förskolor och skolor. Forskning visar att barn exponeras för porr så tidigt som vid sju års ålder, inte sällan sker första kontakten med porr i skolan. Den porr som barnet möter, den mest populära och lättillgängliga porren, består till 90 procent av både fysisk och verbal aggression där kvinnor förnedras, våldtas, misshandlas, kvävs och spottas på. Vidare visar forskning att konsumtion av porr förändrar belöningssystemet i hjärnan och våra preferenser i verkliga livet samt vår människosyn.

Vi vet att ju yngre du är desto större risk innebär påverkan på hjärnans belöningssystem som innebär framtida skador och beroende. Just därför har vi skyddslagar som förbjuder barn och ungdomar att köpa alkohol och tobak. Argumenten mot porrfilter och regleringen av porrtillgång har anfört att ungdomar ska kunna ha ett filter själva. Skulle vi resonera på samma sätt avseende alkohol och tobak så skulle vi ta bort åldersgränser och lägga ansvaret på barnen själva att inte dricka och röka.

Genomsnittsåldern för pojkar att aktivt söka efter porr är 12 år och när pojkarna är 16 år uppger 96 procent av dem att de tittar på porr, några pojkar flera gånger per dag. De uppger sedan i intervjuer att ingen vuxen någonsin pratat med dem om porr, att sexualundervisningen flera år senare är strikt utifrån reproduktion och illustrationer om hur en kondom ska användas.  Ungdomarna har då redan sett regelbundet på porr i flera år och själva skapat sig en bild av hur sex ska se ut utifrån våld och förnedring.

Vi inom Kvinnojouren har i alla år sett porrens skadeverkningar i form av övergrepp och våld mot kvinnor och barn. Sambandet mellan högkonsumtion av porr och sexuell aggression kan ses i många forskningsrapporter. Det är inte en slump att man funnit sadistisk porr som liknar gärningarna hos männen som mördade bland annat Lisa Holm och Kim Wall.

Det är klarlagt att porrens skadeverkningar är massiva. Inte minst när det gäller unga tjejer och killars hälsa, relationer och mående. Vi vet också att vi måste ta problemet på allvar och agera som vuxna förebilder. Kvinnojouren hade i april tillsammans med Länsstyrelsen ett arrangemang om barn, unga och nätporr som var välbesökt, vilket tyder på ett stort intresse bland jämtarna.

I Östersunds kommun lämnas i dagarna en motion för beredning gällande porrfilter i skolorna. Hur tänker övriga kommuner i Jämtlands län agera i denna fråga?

Kvinnojouren – en fristad i ingenmansland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel