Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Ica-handlare: Mycket kvar att göra i tillämpningen av den nya tobakslagen

Annons

Att rökning med dess effekter på folkhälsan bör begränsas är i grunden bra. Genom lagstiftning finns också goda möjligheter att förhindra en ökad konsumtion av tobaksprodukter.

Det är en politisk ambition jag som Ica-handlare anser är rimlig. Men när lagstiftning ska implementeras i praktiken, framför allt på lokal nivå, är det viktigt att tänka till hur det ska genomföras. Inte minst mot den grupp som riskerar påföljder om lagen inte följs.

Utifrån denna logik är det svårt att förstå hur lagstiftaren, dess myndigheter och ytterst Östersunds kommun tänker kring genomförandet av den nya tobakslagen. En lag som kommer att träda i kraft redan 1 juli i år.

DEBATT: Vi behöver en dialog om var man ska få röka i Östersund (24 april)

I denna bär handlaren ansvar för att det inte röks utanför entrén till butiken. Det ligger därmed på mig att avvisa rökare från platsen runt entrén och därmed agera ordningsvakt. Men utan några formella befogenheter. Detta gäller oavsett om marken utanför tillhör butiken.

Om Östersunds kommun sedan bedömer att upprepad rökning sker på platsen så finns möjlighet för dem att dra in det tillstånd som kommer krävas för att få sälja tobak, enligt den nya lagen. Ett tillstånd jag som handlare dessutom kommer behöva betala både tillstånds- och tillsynsavgift för.

Jag tycker att det ska vara lätt att göra rätt. Därför vill jag att kommunen tillsammans med oss handlare får rimliga förutsättningar att följa lagen, därför vill vi att:

- kommunen ger tydliga riktlinjer och information om den nya tobakslagen

- kommunen sätter avgiften för tillstånd och tillsyn i enlighet med självkostnadsprincipen

- kommunen inför ett serviceåtagande att vägleda och samarbeta med oss handlare för att underlätta tillämpningen av den nya tobakslagen.

Tydliga, rättvisa och transparenta förutsättningar att kunna följa nya lagar är grundläggande för att de ska få de effekter som lagstiftare och myndigheter önskar.

I tillämpningen av den nya tobakslagen finns mycket arbete kvar att göra, inte minst lokalt. Ett arbete jag som handlare gärna deltar i.

Carl-Johan Winblad, Ica Nära Blå Center

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons