Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Ica-handlare: Rån och hot börjar bli en del av vardagen för oss

Som Ica-handlare äger och driver jag min egen butik. Dessvärre börjar nu stölder, rån och hot bli en del av vardagen för oss i handeln. Värst är situationen för butiker inom livsmedelshandeln. Varje år begås 2 miljoner butiksstölder till ett värde av 6 miljarder kronor. 

Var 15:e sekund drabbas en butik i Sverige av ett stöldbrott. Samtidigt som användningen av hot och våld allt vanligare, blir polisanmälningarna färre. Jag och mina kollegor känner en stor uppgivenhet gentemot systemet då de anmälningar vi gör i allmänhet läggs ner direkt. Av alla stöldbrott som sker mot butikerna, anmäler vi handlare endast 2 procent av brotten. 

Visste du till exempel att det är helt riskfritt att stjäla i en butik så länge värdet ligger under 60 kronor? Alla dessa brottsärenden avskrivs med en gång. Och om du stjäl varor som har ett värde under 1000 kronor får du böter som ligger någonstans mellan 200-1000 kronor.

Och om du stjäl för under 1000 kronor varje vecka då får dessutom straffrabatt. Brott lönar sig. De kriminella behöver inte vara så väldigt smarta för att sätta det här i system, och jag upplever det som stötande när de själva säger att min butik är deras skafferi.

Jag ser hela systemet med straffrabatt och fritt snatteri som groteskt. Snatteri är ofta vägen in i en ond spiral som i värsta fall kan sluta med grov kriminalitet. Jag tycker att samhället ska ta i med hårdare handskar när det kommer till de mindre allvarliga brott som vi ofta utsetts för i butik. Här finns möjligheten att tydligt markera att det inte är okej att begå brott i vårt samhälle.

Självfallet skyddar jag mina kunder och medarbetare så mycket jag kan genom att ha kameraövervakning, anlita väktare och jag utbildar även personalen i säkerhet. I min butik vill vi ha god ögonkontakt, vi hälsar vänligt och hjälper alla kunder till rätta. Detta för att vi månar om att ha goda relationer, men också för att vi vet att det här förebygger brott.

Men jag känner att det här inte är tillräckligt. Polisen har inte tillräckliga resurser för att kunna erbjuda hjälp i mitt förebyggande arbete och finns inte heller alltid tillgänglig i krissituationer.

Jag ser med oro på utvecklingen av butikstölderna och anser att det här är ett allvarligt samhällsproblem. Stölder utförs av alla typer av människor, men jag upplever en tydlig trend att stölder blir alltmer organiserade och det uppkommer även hotfulla situationer. Enligt branschstatistik vet vi att stölder inom handeln drabbar livsmedelsbutiker mest. Vi vet också att många förstagångsförbrytare debuterar med stöld i butik och att det ofta är ett tecken på att personen behöver hjälp. 

Jag ser att vi måste genomföra följande tre åtgärder:

För det första: Det måste finnas en tillgänglig polis som tar brott i butik på allvar. Jag upplever att polisen till synes slentrianmässigt lägger ner alltför många utredningar. Att anmäla brott och att få dem utredda måste vara tillgängligt och enkelt för alla.

För det andra: Myndigheter och politiker på nationell och kommunal nivå måste se över lagstiftning, regelverk och tillämpning. Till exempel är påföljden för återkommande butiksstölder böter när många som döms saknar betalningsförmåga. Omkring 80 procent av de som döms till dagsböter betalar inte sina skulder till samhället. Dessutom finns en vedertagen straffrabatt inom vårt rättsväsende som innebär 1) att återfallsförbrytare i princip får samma straff som en förstagångsförbrytare och 2) att en tungt kriminellt belastad kan begå hur många mindre brott som helst för de mindre brotten räknas inte.

Det är otroligt frustrerande att få svar tillbaka från polisens utredare att ”personen har tyngre brott på sina axlar, så att du blivit bestulen/nerklottrad/hotad eller utsatt för skadegörelse räknas inte……”

För det tredje: På lokal nivå måste vi få till ett kontinuerligt samarbete mellan polis, kommunpolitiker och -tjänstemän, skola och företagare för att få igång ett bättre förebyggande arbete. På nationell nivå måste vi hjälpas åt att bredda debatten om butiksstölder så att vi kan fortsätta värna jobbtillfällen och arbetsglädjen inom handeln och främja den upplevda tryggheten på orten.

Till syvende och sist handlar det om vilket samhälle vi vill ha och hur vi tar hand om varandra.

 Carl-Johan Winblad, Ica Nära Blå Center, Östersund

 Källa: Svensk Handel

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel