Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Idrotten i Jämtlands län behöver flera ideella ledare

Annons

Utan de ideella idrottsledarna kommer vi inte heller att ha någon barn- och ungdomsidrott.

Så illa är det inte i Jämtland Härjedalen att vi saknar ideella ledare i våra idrottsföreningar för vår barn- och ungdomsverksamhet. Men när vi träffar våra idrottsföreningar är det allt för ofta man tar upp den upplevda ledarbristen, som finns inom föreningen och svårigheter att få människor att ställa upp som ledare. Återväxten av ideella ledare i en förening är inte självklar.

Det är inte alltid brist på tränare för oftast finns det föräldrar med ett brinnande intresse att som ledare följa sina barns verksamheter och som ideellt ställer upp som ledare. Men visst finns det föreningar även i vår region, som signalerar att man på grund av ledarbrist inte kan ta emot flera barn i sin verksamhet. Vi kan väl alla ställa upp på att så får det inte vara!

Om vi kunde vara flera som tar på sig uppdrag i en förening och då kanske inte som tränare utan det finns massor av annan verksamhet, som bedrivs i en förening och som gör skillnad vad gäller föreningens verksamhet. Man kan göra en insats i en styrelse, sköta administrativt jobb eller stå portvakt (eller annat tillfälligt jobb som behöver göras) vid några tillfällen under året.

Undersökningar visar att många ungdomar vill engagera sig ideellt men få blir tillfrågade eller vågar inte själva anmäla sitt intresse.

Nu har vi fått verktyget som kan hjälpa föreningar, men även intresserade personer i övrigt, som vill göra en insats inom idrottsrörelsen att komma i kontakt med varandra.

Idrottens ledarbank är för dig som vill bli ledare och för er som söker ledare inom idrotten. Idrottens ledarbank är en digital anslagstavla. Den är i första hand inriktad mot ungdomar (men du som är äldre är också välkommen), som kanske inte vill tävla men tycker det skulle vara roligt att engagera sig i en idrottsförening.

Sidan är också utformad så att även föreningar kan gå ut på den och annonsera sina behov av ledare, eller bara tala om att nu har vi något kul och spännande på gång inom föreningen. Man kanske kan kalla sidan för en ”jobbsökarsajt” för ideella krafter, som vill göra en insats inom föreningsidrotten.

Användandet av Idrottens ledarbank är kostnadsfritt och öppen för alla. För idrottsföreningar är kravet att ni är anslutna till Riksidrottsförbundet och bedriver er verksamhet inom Jämtlands län.

Min uppmaning är: Gå in på Idrottens ledarbank för att själva upptäcka sidan och få mer information om projektet.

Jan Bergström, ordförande Jämtland Härjedalens Idrottsförbund

Sisu Idrottsutbildarna Jämtland Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons