Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Idrottens kamp är långt från över – regeringens krispaket räcker inte

 
Corona: Sport
Visa alla artiklar

Idrottsrörelsen har precis som många andra områden i samhället drabbats av effekterna av coronapandemin. Vi vet att många prövningar återstår men vi hoppas också att vi kan gå stärkta ur denna kris så att vi kan fortsätta vårt viktiga samhällsuppdrag.

Jämtland-Härjedalen, Sverige och världen kommer vara förändrad och Sverige kommer behöva en omstart. Den omstarten vill vi att idrottsrörelsen ska vara en viktig del av.

Regeringen gav 20 mars beskedet att ett stödpaket på 500 miljoner kronor avsätts för att kompensera idrottsrörelsen till följd av coronapandemin.

Riksidrottsförbundet fick uppdraget att fördela stödet till idrottsrörelsen.

Vid ansökningstidens slut hade 4 064 föreningar i hela landet sökt varav 70 föreningar i Jämtland-Härjedalen tillsammans fick 3 271 000 kronor. Tyvärr blev flera föreningar utan stöd då söktrycket vida översteg de 500 miljoner kronor. Stödet avsåg också perioden till och med 30 juni och många av sommaridrotterna har sina stora evenemang nu i sommar.

I hela landet uppgick den totala ansökningssumman till nästan 1,3 miljarder kronor och Riksidrottsstyrelsen fick skära bort 800 miljoner kronor. Detta handlade enbart om perioden till och med 30 juni.

Därutöver vet vi att flera kommuner aktivt medverkar för att lindra förlusterna vilket vi är oerhört tacksamma för.

De två delar som påverkat och kommer att påverka idrottsrörelsen mest är regeringens och Folkhälsomyndighetens beslut och rekommendationer för hur människor får samlas och resa samt när besluten och rekommendationerna kommer att lättas och tas bort.

Oavsett när eller hur det sker kan vi vara säkra på att situationen successivt kommer att förändras under sommaren och början av hösten. Men fortsättningsvis är idrottens evenemang inställda, både egna och där föreningar gör värdefulla arbetsinsatser.

De föreningar som har evenemang i juli och augusti drabbas hårt och har samtidigt inte haft möjlighet att söka kompensation från det första stödpaketet eftersom det var tidsbegränsat fram till 30 juni.

I Jämtland-Härjedalen är Storsjöcupen ett uppenbart exempel där konsekvensen för Frösö IF, IFK Östersund och Ope IF blir drastisk. Men det finns så klart fler exempel, både på idrottsevenemang, men också på annat som föreningar driver och tjänar pengar på, såsom marknader och bingospel.

Idrottsföreningar runt om i landet drabbas på detta sätt. Därför har RF äskat om en förlängning av regeringens stödpaket och begär ytterligare 500 miljoner kronor. Väl medvetna om att inte heller denna gång kommer de 500 miljoner kronorna att täcka föreningarnas inkomstbortfall, men vi förstår att idrottsrörelsen inte kan bli fullt kompenserade.

Det är dock mycket viktigt att vi får ett snabbt besked från regeringen. Vi kämpar varje dag för att föreningslivet ska överleva kristen så att vi kan fortsätta vara den mötesplats som människor behöver. Det gäller både under krisen och efter krisen.

Christer Engnér, ordförande, RF-SISU Jämtland-Härjedalen

Björn Eriksson, ordförande, Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel