Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: IF Metall: Ta ansvar i krisen, arbetsgivare

IF Metall och de övriga facken inom industrin har i samråd med arbetsgivarna beslutat att skjuta upp årets avtalsrörelse till i oktober. Övriga fackförbund och arbetsgivare på hela den svenska arbetsmarknaden har följt efter och tagit samma beslut.

Det unikt svåra läge som coronaviruset försatt oss i, gör att våra medlemmar alltså inte får några löneökningar innan den akuta delen av denna kris har passerat. Nuvarande kollektivavtal fortsätter att gälla.

IF Metall och våra motparter är eniga om att en förlängning, prolongering, av de avtal vi har är det bästa beslutet i den exceptionella situation som råder. Osäkerheten är helt enkelt för stor för att teckna nya avtal just nu.

Vårt ställningstagande grundar sig i ett ansvarstagande för våra medlemmar, för den svenska industrin och för vår internationella konkurrenskraft.

IF Metalls avtalsråd förutsätter därför att ägare och personer på ledande ställning inom den svenska industrin visar samma omdöme. Vi förväntar oss att företagen i detta läge, i enlighet med prolongeringen, senarelägger eller helt avstår från eventuella bonusar eller planerade lönehöjningar till höga chefer och styrelsepersoner.

Vi utgår också ifrån att ägare som får ta del av statligt stöd – det vill säga skattemedel – för att kunna korttidspermittera personal, nu avstår från utdelningar till sina aktieägare.

Just nu måste vår gemensamma och högsta prioritet vara att hålla produktionen igång så långt som möjligt och att rädda både företag och jobb. Stora lönelyft till ledningspersoner eller guldregn över aktieägare skulle i denna situation kraftigt försvåra möjligheten att snabbt komma på fötter igen när det akuta läget är över.

Det skulle också kraftigt försämra företagens anseende och förtroendekapital bland de anställda i industrin som nu avstår löneökningar, permitteras eller ser sina jobb försvinna i coronapandemins spår.

IF Metalls avtalsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel