Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Infart Sveg i stället för Förbifart Sveg

Allians för Härjedalen vill tillsammans med övriga partiföreträdare träffa Trafikverket och berörd minister för att framföra våra synpunkter om förbifarten. En efterlysning av färska utredningar om vilka konsekvenser förbifarten skulle få för hela Härjedalen och på vilka grunder man fattat besluten vore också klädsamt att få se.

Frågan avseende en ombyggnad av E45:an via Siksjön till Älvros har aktualiserats under lång tid sedan tidigt 1990-tal. Enligt Trafikverket ska detta vara ett av de mest lönsamma projekten i Sverige ur trafikekonomisk synpunkt. Utredningar om vilka konsekvenser Förbifart Sveg skulle få för berörda orter i Härjedalens kommun lyser med sin frånvaro.

De mest negativa konsekvenserna borde rimligtvis drabba handeln i Sveg, men fler orter än så drabbas naturligtvis, då många trafikanter ”pontanstannar”och handlar när de kommer till vackra byar i fin natur. De eventuella positiva effekterna förbifarten kan medföra för till exempel Älvros/Ytterhogdal väger inte upp de negativa konsekvenserna totalt.

Enligt Trafikverket är beslutet redan fattat och att beslutet ligger utanför kommunens ansvarsområde och kompetensnivå. Vilka beslut som fattats angående finansiering och verkställighet är dock fortfarande högst oklart.

Enligt oss i Alliansen så är ingenting klart så länge inte alla beslut är solklara, entreprenaden projekterad och upphandlad och spaden har satts i marken. Vad ska vi då göra?

Vi menar att det behövs en bred politiskt förankrad uppvaktning av Trafikverket och hos företrädare i regeringen. I uppvaktningen bör självklart även näringsliv och eventuella föreningar delta.

Med kraft ska det då förespråkas att alternativet är att bygga om och rusta upp befintlig sträckning av E45 genom Sveg. En ombyggnad av järnvägsviadukten vid Bäckedal och genomförande av det förslag som finns avseende korsningen i Sveg ska prioriteras.

Det är av stor vikt att en sådan uppvaktning görs omgående och att en solklar signal sänds till berörda myndigheter om vad näringsliv och politiker vill i Härjedalens kommun.

Vi ser hellre en förbättrad Infart Sveg än en avvikande Förbifart Sveg.

Victor Ericsson (M)

Stig Holm (C)

Eva-Britt Boij (FP)

Margareta Mahmoud Persson (KD)

Allians för Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel