Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Inför syntest när körkortet ska förnyas

Annons

Sverige har sedan 1997 haft en Nollvision som grund för trafiksäkerhetsarbetet. Stora insatser har gjorts på nationell nivå, och runtom i Sverige arbetar landets kommuner dagligen med åtgärder, ombyggnader och informationskampanjer som räddar liv och förhindrar skador i trafiken.

Samtidigt har var tionde bilist inte tillräckligt bra syn för att möta de nuvarande synkraven för körkort. I Sverige finns drygt 6 miljoner medborgare med ett utfärdat körkort, vilket betyder att 600 000 svenska bilister är potentiella trafikfaror.

Olycksstatistiken var länge på väg ned men nu ser vi tyvärr ett trendbrott. Från december 2014 till november 2015 dog 267 personer i vägtrafiken.

Även i Östersunds kommun kan man se utvecklingen. Här inträffade det enligt NTF 169 olyckor under 2009. År 2014 var den siffran uppe i 244, en ökning på 44 procent. När fler dör eller skadas i trafiken går utvecklingen åt fel håll.

Vi ska såklart fortsätta satsa på hårda faktorer såsom ombyggda vägar, farthinder och enkelriktade vägar vid behov. Dock är dessa åtgärder ofta stora projekt som både tar tid att utföra och som ger effekt först om ett antal år. Vi behöver en förändring nu, och den måste på ett tydligare sätt inkludera oss själva – människan bakom ratten.

Att säkerställa att alla bilförare har trafiksäker syn är en enkel åtgärd för ökad säkerhet. Sverige bör införa obligatoriska syntester vid körkortsförnyelse från 45 års ålder. Att vår kropp försämras fysiskt med åren är det ingen diskussion om, även om vi ofta först sent inser det själva.

Okorrigerade synfel kan likställas med rattonykterhet men människor som ser dåligt kör trots det bil. I bländande solljus, i mörker och i komplicerade trafiksituationer är synproblematiken som mest påtaglig.

Vi vet att ett allt mer hektiskt trafikklimat är en av de största riskerna våra barn utsätts för i Östersunds kommun. Vi har ett stort ansvar för att åtgärda det problemet med verkningsfulla lösningar.

Större krav på landets bilförare vore ett resurseffektivt, tryggt steg på vägen mot en lösning på en verklig utmaning. Vi vill därför att obligatoriska syntester vid körkortsförnyelse ska gälla alla körkortsinnehavare från det att man fyller 45 år.

Många skulle inte kunna leva sina normala liv utan tillgång till bil. Givetvis ska vi göra det möjligt för alla att i möjligaste mån använda sig av bilen. Men det är ingen självklar rättighet att få köra i alla lägen.

Liksom att du inte får köra onykter menar vi att du inte ska köra om du inte har trafiksäker syn. Vi har alla ett ansvar att skydda oss och våra nära och kära.

En färsk mätning visar att 8 av 10 vill införa syntester vid körkortsförnyelse. Vi håller med. Vi anser att syntester är en bra, nödvändig väg till snabba resultat i form av förbättrad trafiksäkerhet.

Leif Pettersson (S)

ledamot i riksdagens trafikutskott

AnnSofie Andersson (S)

kommunalråd i Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons