Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Ingen förbifart - slut på den låga debatten?

Vi var många som blev överraskade när regeringens infrastrukturplan för 2018 - 2029 presenterades. En del positivt, andra negativt. Jag, och många med mig, hör till dem som blev besvikna.

Framstående företagare i Brunflo menar dock att undertecknad (”som tycker sig vara ansvarig i kommunen”, LT 7/6) inte ska vara så säker på att alla Brunflobor tycker som jag. Nåväl, många gör det och fler har det blivit som vågat uttrycka sin mening trots det ibland mycket hårda tonläget i frågan. Bra mycket hårdare ord än ovanstående har i sammanhanget uttryckts av andra företagare om min person, för att jag stått upp för min åsikt.

Förbifart Brunflos frånvaro i vägplanen kommer tyvärr få andra konsekvenser. Sannolikt blir det ingen åtgärd av E14 Brunflo – Pilgrimstad heller eftersom förbifarten hänger ihop med detta samt att den sträckan har för lite trafik i jämförelse. Och vad värre är – sannolikt ingen åtgärd av genomfarten - alltså ingen gång- och cykelväg genom samhället, som är en del av förbifartsåtgärden.

En ytterligare tråkig omständighet är att Östersunds kommun nyligen färdigställt en så kallad ortsanalys av Brunflo där förutsättningar för utveckling av orten noga analyserats. Många åtgärder som föreslås är kopplade till att genomfartstrafiken inte går i samhället.

Ett exempel är den viktiga frågan om nya bostäder. En investering i hyresrätter måste hänga ihop med intresset och efterfrågan som i sin tur hänger ihop med upplevelsen av bra miljö med minskat buller och bättre luft. Något som är svårt att uppnå med dagens trafikmängd.

Frågan om förbifart Brunflo är sannolikt inte avslutad i och med detta, men förhoppningsvis de hårda orden och den låga debattnivån (hos vissa).

 Anders Edvinsson (S)

Kommunalråd och 1:e vice ordförande kommunstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel