Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Inget snobberi att vilja fiska i fritt strömmande vatten

På senare tid har det förekommit en del inlägg med uppmaning att bygga ut Långforsen. Den gemensamma nämnaren för dessa skribenter är deras mycket gammalmodiga inställning till natur- och miljövård. Man har inte tagit till sig något av de senaste 30 årens utveckling och debatt inom miljövårdsområdet.

Det har, glädjande nog, JKAB:s ägarkommuner gjort, efter 40 års strid om nedre Långan. Kanske det har skett genom en föryngring av ledamöter i nämnder och styrelser, men givetvis också genom att man har insett att vi kan inte fortsätta att föröda vår natur på det sätt vi hittills har gjort. Beslutet att inte bygga ut Långforsen är helt rätt tänkt, men respekteras inte av dessa insändarskribenter.

En del påståenden i dessa inlägg måste också få kommenteras. "Snobbarna", som de som vill fiska i fritt strömmande vatten så föraktfullt kallas, anser någon att vi klarar oss utan.

DEBATT: Svar om Långforsen: Småskalig elproduktion är inget hinder för fisketurism (25 januari)

Jag undrar om den åsikten delas av våra lokala turistföretag, fiskevårdsföreningar, stuguthyrare, Ica-handlare, bensinmackar med flera. Det är trots allt dessa "snobbar" som lämnar efter sig mest med pengar till de bygder de besöker. Men har man sitt eget på det torra så kanske man inte bryr sig. Jag tillhör säkert sportfiskarnas "B-lag", men inte heller jag vill fiska vid ett kraftverk.

Man gör även stor affär av det så kallade omlöp, eller som kraftverksägarna vill kalla det; "faunapassage", som ska skapas vid en utbyggnad. Man ska dock ha klart för sig att denna lilla rännil inte på något sätt kan jämföras med en fritt strömmande älvfåra.

Påståendet att Älvräddarna har godkänt detta är helt vilseledande, man har accepterat detta när alla andra möjligheter var uttömda, och ett omlöp är det näst sämsta alternativet och är mer att räkna som kosmetika och ett billigt sätt för kraftindustrin att köpa ryggen fri.

Flera insändare framhåller den nuvarande kraftstationsbyggnadens kulturhistoriska värde sedan den restaurerats. Jag har arbetat med restaureringar runt om i Skandinavien i mer än 30 års tid, och jag är säker på att ingen aktör är beredd att satsa de summor som krävs för en antikvarisk restaurering av den befintliga stationsbyggnaden.

När alla tillstånd för en utbyggnad är klara kommer man att hävda att stationsbyggnaden är i så dåligt skick att den måste rivas. Om man skulle uppföra en liknande byggnad i stället så har den noll i kulturhistoriskt värde.

Tidigare undersökningar har visat att nedre Långans forsar producerar lika mycket biomassa per hektar som ett korallrev, och Långforsens produktion har beräknats till 3,5 ton per år. Vid en utrivning av dammen skulle forssträckan utökas påtagligt med medföljande ökning av biomasseproduktionen.

Vad detta skulle medföra för livet i Långan kan var och en förstå. Inte bara för fisken, som verkar vara det enda insändarskribenterna har för ögonen, utan för hela ekosystemet kring forsen och i Långan. Allt från knott- och trollsländelarver via strömstarar, snäppor, simfåglar, fiskgjusar till utter med flera arter.

Lyft blicken och försök se helheten.

Stig Nilsson, Kälom

Läs även:

[+] Socialdemokraterna vill restaurera Långforsens kraftverk – bäddar för ny politisk strid

[+] Föreningen Långforsens ordförande: "Beskedet kommer chockartat"

[+] En ny konflikt tornar upp sig kring Långforsen – Pär Löfstrand (L) : ”Slår mot Jämtkrafts varumärke”

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel