Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Jämställdhet handlar om lika möjlighet att forma sitt liv och samhället

Annons

Augusti månad och snart dags för terminsstart. Många har börjat arbeta igen och andra njuter av sommarens sista lediga dagar. Tillhör du dem som ser fram emot att komma tillbaka till nya jobbutmaningar och kollegorna eller räknar du veckorna till nästa semester? Oavsett så är vi nog många som delar känslan av att den första höstluften andas nystart.

För många innebär hösten också första dagen på en ny utbildning på någon av landets universitet och högskolor. 2018 var andelen kvinnor som läste vidare efter gymnasiet 49 procent jämfört med 38 procent män. Trots detta och trots att kvinnor i genomsnitt har längre utbildning än männen, så tjänar vi kvinnor i genomsnitt mindre och är mer sällan chefer (72 procent av alla chefer i Sverige är män).

Kvinnor har i dag i genomsnitt 76 procent av mäns årsinkomst och 68 procent av mäns pension. Delvis beror detta på att vi kvinnor i högre grad arbetar deltid, är sjukskrivna och vårdar sjuka barn, men det finns också en så kallad oförklarad löneskillnad. Kvinnor får alltså i många fall fortfarande i dag, 2019, lägre lön än män för samma arbete.

Tittar man i ett ännu vidare perspektiv så blir bilden ännu mer ojämställd, något som tankesmedjan Ownershift redogjorde för i sin rapport ”Vem äger Sverige?” som publicerades i våras. Rapporten redogör för hur ägandet i Sverige är uppdelat och resultatet visar på en väldigt ojämställd ägarbild.

Sammanfattningsvis äger män dubbelt så mycket av Sverige som kvinnor. Dubbelt så mycket fastigheter och mark, dubbelt så mycket bolag och bilar, dubbelt så mycket aktier.

Även om Sverige kommit långt i jämställdhetsarbetet återstår alltså mycket att göra. Varför är då detta med ägande så viktigt? Jo, därför att jämställdhet handlar just om att kvinnor och män ska ha samma makt att forma sina egna liv och samhället. Så ser det alltså inte ut i dag.

Med detta i åtanke är det vår förhoppning att många kvinnor går tillbaka till sina arbeten efter semestern och kräver att en lagstadgad lönekartläggning görs i syfte att upptäcka osakliga löneskillnader mellan könen.

Vi hoppas också att fler blir medvetna om den obalans som finns så att vi tillsammans kan ifrågasätta och ställa krav på att män och kvinnor ska ha lika förutsättningar och möjligheter.

Vi i Centerpartiet i Östersund arbetar drivande för att Östersunds kommun ska utvecklas jämställt och har under våren tagit steget framåt genom att prioritera att ett jämställdhetsperspektiv ska finnas med i kommunens dagliga arbete och på alla nivåer. Centerpartiet arbetar också aktivt för att uppmana och underlätta för kvinnor att starta eget företag, för att minska löneskillnaderna mellan kvinnor och män och för att föräldrar i större utsträckning ska dela på föräldraledighet och VAB. Tillsammans kan vi förändra!

Effie Kourlos, (C), ersättare kommunstyrelsen, Östersund, Sara Wikman (C), ledamot kommunstyrelsen, Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel