Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Jämtar – ni är förda bakom ljuset om vindkraften!

Kom igen nu jämtar, låt er inte luras av Anders Wijkmans skrämselpropaganda om att vindkraft minskar klimatutsläppen och att Jämtland måste vara en plattform för miljöförstörelsen.

Debatt: Vindkraften behövs för klimatet och jobben (16 oktober)

Mer vindkraft i Jämtland ökar länets koldioxidutsläpp. Med mer vindkraft behövs mer reglerenergi i form av kolkraft och vattenkraft.

Kalla dagar under vintern producerar väderberoende vindkraften inte mer än 2 procent – då ska 98 procent av kapaciteten ersättas med annan energi.

Vi kommer att öka våra inköp av kolkraft för att fylla ledningarna med el. Eller kommer våra reglerade vattendrag att åka hiss med följden att sjöar, bottensystem och djurliv skadas för all framtid?

Jämtland levererar redan fyra gånger så mycket fossilfri energi än vad vi gör av med. Vi lever redan hållbart, värnar djur- och naturliv, och för varje uppsatt vindkraftverk ökar länets koldioxidutsläpp med 15 procent eller mer och livsmiljöer förstörs.

Jämtar ni är förda bakom ljuset, vilseledda och grundlurade av politiker och vindkraftsindustrin. Vindkraftsutbyggnaden utarmar länets landsbygd, naturen förstörs, människor tvingas flytta och många blir allvarligt sjuka av infraljudet, visar tysk forskning.

Där vindkraftsindustrier byggs är människor förtvivlade, de som läser på och skaffar sig kunskap inser att politikerna och vindkraftsexploatörer ljuger.

Några arbetstillfällen till bygderna blir det inte. De som bygger är vindrallare från andra länder, inte permanent bosatta som betalar skatt. Enligt Wijkman ska länsstyrelserna och kommunerna nu tvinga människor att acceptera att få sina livsmiljöer förstörda i ett län som redan är fossilfritt när det gäller el.

Anders Wijkman och hans skribenter lockar med att kommunerna ska få ta del av fastighetsskatten för vindkraftverken. Det torde vara en regeringsfråga men den kommer ur munnen på industrin. Det visar vilken kontroll vindkraftsindustrin har över regeringen. Men de kan börja med vattenkraften, där kommunerna efter 70 år fortfarande inte får ta del av fastighetsskatten.

Wijkman kan ägna sig åt sitt klimatmissionerande där det passar bättre, till exempel i de länder där den industri han företräder är etablerade. Till exempel statliga kinesiska företag som svarar för 20 procent av investeringarna i svensk vindkraft. Samma stat har det första halvåret i år färdigställt 11,5 gigawatt ny kolkraft, eller 62 procent av all ny kolkraft i världen, enligt en sammanställning från Reuters.

Lägg vindkraftsprojekten i Kina och inte i ett län som redan är fossilfritt när det gäller elproduktion. Nu ska Miljöpartiet snabbutreda det kommunala vetot med målet att ta bort detta åt vindkraftskapitalister och den kinesiska staten. Det innebär att makten flyttas ännu längre från människorna.

Det är dags för folket att återta makten. Stoppa Wijkman och hans bidragskapitalister innan de har förstört vårt län, vår natur och livsmiljöer.

Jämtar protestera med all kraft ni har. Tillsammans är vi starka!

Föreningen Livskvalitet Offerdal

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel