Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Jämtkrafts koncept den optimala lösningen för Långforsen

Debatten rörande Långforsens framtid har förts under lång tid. Det mesta torde ha sagts och det är dags för ett avslut. Båda sidor, för och emot en fortsatt fossilfri kraftproduktion, har med varierande motiv argumenterat för sin sak.

Det har varit lätt att förstå utrivningsförespråkarnas argument utan att för den skull på något sätt dela deras uppfattning om hur ett restaurerat kraftverk negativt skulle påverka fisket. Vid något tillfälle har dock argumentationen varit att hänföra till rent trams.

Vad som däremot är svårförståeligt för att inte säga obegripligt är vad som drev några politiker att i ett sent skede ”byta fot” och därmed få processen att avstanna. Förhoppningsvis var det inte egna särintressen som var styrande. Detta har inneburit fortsatt osäkerhet främst för ortsbefolkningen men även för oss ”Svenssonfiskare”. Agerandet har dock genererat mycket beröm, och då främst från storstadsregionernas utrivningsivrare.

Vi påminns dagligen om hur vår miljö ska räddas, bland annat genom övergång till ökad fossilfri energianvändning. Det talas om solpaneler, vindsnurror, effektivisering av befintlig vattenkraft och miljözoner i våra större städer, allt, stort som smått, för att åstadkomma denna övergång.

Vidare har vi norrlänningar alltid tyckt att exploateringen av våra naturresurser till för stor del styrs från storstadsregionerna dit även stora delar av vinsterna går. Nu lierar sig dessa politiker med vattenkraftsmotståndare och inflytelserika sportfiskeorganisationer, ofta baserade söderut. Går emot sin egen välrenommerade lokala kraftproducent, bedömt en majoritet av de närboende och oss helt vanliga ”Svenssonfiskare” och verkar för att kraftverksanläggningen rivs och övergång till exklusivt fiske modell Gimån sker.

Kan tyckas ett märkligt ställningstagande, men som alla vet; ”politik är det möjligas konst”.

Vid denna nya inriktning föreligger en uppenbar risk att man av ekonomiska skäl övergår till ”catch and release-fiske” och i övrigt tillämpar ”fönsteruttag”. I ett sådant scenario är min bedömning att alla vi vanliga fiskare inte längre är välkomna.

För att säkerställa ett fortsatt fantastiskt fint fiske för alla kategorier, bevara åns vildmarkskaraktär och bidra till det fossilfria samhället, torde ett genomförande av Jämtkrafts koncept vara den optimala lösningen.

DEBATT: Svar om Långforsen: Småskalig elproduktion är inget hinder för fisketurism (25 januari)

När beslutet fattas är det enligt min uppfattning ortsborna tillsammans med ägarna som har tolkningsföreträde, vilket vi övriga ”tyckare” med våra särintressen har att förhålla oss till. Med hopp om fortsatt trevlig samvaro längs ån, och då oavsett fiskeutrustning, samt fundera över om det i denna galna, grymma värld inte finns annat att uppröras över än ett litet miljövänligt kraftverk.

Jan Strand, fritidsfiskarnas B-lag

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel