Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Jämtlands invånare vill handla återvunnet

Annons

Greta Thunberg och andra opinionsbildare har gett oss ökade insikter om klimatkrisen. Vi behöver ett nytt förhållningssätt till konsumtion, material och avfall. Det vi köper måste hålla längre och när produkterna väl är uttjänta måste materialet vara lätt att återvinna så att avfallet kan omvandlas till värdefulla nya råvaror.

Svenska folket är angelägna om att använda våra resurser effektivare. Nio av tio svenskar vill helst köpa produkter gjorda av återvunnet material, enligt en Sifoundersökning som Återvinningsindustrierna låtit göra. Dessutom vill två av tre att staten ställer krav på att de produkter som säljs ska vara enkla att återvinna.

Hushållens engagemang är nödvändigt, men långt ifrån tillräckligt. Om Sverige ska kunna övergå till en mer cirkulär ekonomi där material kan användas om och om igen, behövs en översyn av alla styrmedel. Vi måste bort från en ekonomi där användningen av resurser har en början och ett slut.

För att lyckas behövs morötter som ger fler möjlighet att välja produkter som baseras på återvunnet material. En möjlighet är sänkt moms på sådana varor, en annan är en märkning som visar hur stor andel som utgörs av återvunnen råvara.

Dessutom behöver vi ställa krav på företagen. Deras produkter måste vara hållbara och gå att reparera. De måste också vara enkla att plocka isär, så att det går att skilja olika material från varandra och enkelt återvinna dem.

För att öka återvinningen kan Region Jämtland Härjedalen och kommunerna i länet efterfråga återvunnet material i upphandlingar och även sätta upp ambitiösa mål.

Jämtlands invånare vill handla återvunnet, men för att skapa en marknad där varor och resurser cirkulerar i ett klimatsmart och hållbart system måste hela samhället hjälpas åt. Kommuner, regionen och företag i Jämtland kan bidra till ett mer cirkulärt samhälle.

Viveke Ihd, t f vd för Återvinningsindustrierna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel