Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Jämtlands läns Läkarförening: Östersunds sjukhus skakar nu i grunden

Artikel 77 av 77
Vårdkrisen i Jämtland och Härjedalen
Visa alla artiklar

Region JH har länge haft dålig ekonomi och förra hösten blev läget akut. Detta resulterade i kortsiktiga utspel, varsel, stor chefsomsättning, stoppade utvecklingsprojekt och utbildningar. Coronapandemin har förvärrat krisen. Personalens protester i höst har varit högljudda - ett uttryck för den frustration många känner.

Ett praktexempel är hur sjuksköterskorna inom slutenvården har behandlats, de som drog ett otroligt tungt lass under pandemin i våras.

Applåder, tårta och lunchmat skänktes via privata initiativ, men hur belönade arbetsgivaren de som slet i skyddsdräkt? Jo, med sommarsemester i september, jobb varannan helg och utökad arbetstid.

Vi känner igen mönstret från det misslyckade stafettläkarstoppet 2013 som drevs igenom trots massiva protester och raserade primärvården i Östersund. Nu gör man om samma misstag på sjukhuset och sjuksköterskeflykten är ett faktum.

Östersunds sjukhus har varit ett välfungerande länssjukhus men skakar nu i grunden. Vi har färre vårdplatser nu än någonsin tidigare, trots pågående pandemi och en växande vårdskuld!

Hyrsjuksköterskor används på fler ställen, nu även intensivvården.

Vårdplatserna på sjukhuset ska numera disponeras mellan klinikerna så det är normalt att 75-åringar läggs in på barnavdelningen.

Inte ens att döende patienter får enkelrum är en självklar princip längre. Vårdpersonalen protesterar över att det känns oetiskt och medicinskt riskfyllt.

Just nu opereras det för fullt medan vi håller andan inför en andra coronavåg och den kommande vinterns benbrott.

Länsbor som väntar på ny höft- eller knäled är bara att beklaga, för operationskön har aldrig varit längre.

De svagaste och sköraste patienterna drabbas hårdast då de sällan klarar att söka sig till andra vårdgivare.

För regionens skattebetalare blir notan dyrare ju fler länsbor som åker iväg då det alltid kostar mer för utomlänsvård.

Det som gör sjukhuset är inte betongbyggnaden, utan den personal som finns inuti. Regionens viktigaste kapital är personalen och dess kompetens, vilket man nu handskas väldigt vårdslöst med. När personal lyfter patientsäkerhetsrisker och påtalar en orimlig arbetssituation pratar ledningen om en ”osund kultur”. Som om personalen skulle vara grunden till problemen vi lyfter. Det är oacceptabelt. Förtroendekrisen växer.

Läs mer: Eva Hellstrand (C) kritiserar anställda på Region Jämtland Härjedalen i brev till partivänner: Osund kultur bakom högljudda protester

Läkarföreningen är otroligt bekymrad över rådande situation. Vi vill ge den vård länsborna har laglig rätt till. Regionen behöver ett sjukhus som täcker befolkningens behov av grundläggande sjukvård! Regionen behöver en primärvårdsreform, med listning på fasta läkare, och en satsning på nära vård för våra äldsta och sköraste.

Regionen måste vara en attraktiv arbetsgivare för att rekrytera och behålla personal. Det är bäst och billigast med vård nära patienten, i rätt tid, av personal med rätt kompetens.

Sluta nu med kortsiktiga beslut. Vi har med förfäran följt utvecklingen för andra sjukhus i Norrland, som snabbt avlövats. Det går väldigt snabbt att förstöra välfungerande verksamheter!

Hur ska regionen klara både ekonomi samt ge vård enligt hälso- och sjukvårdslagen? Eller ska länets invånare ska acceptera sämre vård, och personalen sämre villkor än övriga landet?

Det är dags för en öppen och transparent diskussion. Vi efterlyser en färdplan framåt och frågar återigen – vart är vi på väg?

Styrelsen i Jämtlands Läns Läkarförening:

Ordförande Annika Östling, specialist i allmänmedicin, ungdomsmottagningen

Sarah Welander, specialistläkare urologi

Sarah Sehlstedt, överläkare röntgen

Mikael Jönsson, överläkare njurmedicin

Helena Ståhl, specialistläkare anestesi

Gunnar Green, överläkare anestesi

Håkan Garli, distriktsläkare Frösö HC

Lisa Bergström, specialistläkare neurologi

Sofia Vadman, ST-läkare allmänmedicin Frösö HC

Erik Kogner Thomke, ST-läkare allmänmedicin Åre HC

Adam Larsson, ST-läkare gynekologi och obstetrik

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel