Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Johan Loock (M): Bräcke kommun har hanterat corona så gott vi har kunnat

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Bräcke är en av 40 kommuner i landet som pekats ut som särskilt drabbade vad gäller covid-19 inom äldreomsorgen. Den senaste tiden har det varit en del i media kring det, och många vill ha svar på varför det blivit så och vem som har ansvar.

Bräcke kommun fick tidigt en stor samhällsspridning av smitta. Redan i början på mars hade vi vårt första bekräftade fall inom kommunens geografiska område. Att smittan sedan tar sig in i äldreomsorgen är djupt beklagligt, men något som skett på många platser runt om i landet och i världen i övrigt.

Svenska äldreboenden är inte isolerade sjukhusavdelningar utan äldre människors hem, och därigenom en del av samhället i stort. För dem som har hemtjänst är det naturligtvis också så. Det finns en stor uppslutning i samhället kring att det är så vi vill ha det. Men det innebär också att det finns stora utmaningar när vårdtagare behöver isoleras. Brister i den svenska äldreomsorgen på ett nationellt plan har påtalats i många sammanhang, och jag välkomnar att äldreomsorg nu blivit en het politisk fråga som bland annat resulterat i det så kallade Äldreomsorgslyftet.

I Bräcke kommun riggade vi tidigt en krisledningsorganisation för att effektivt kunna hantera alla effekter av pandemin.

Vår personal har gjort ett helt fantastiskt jobb.

Jag som politiker är alltid stolt över kommunens personal och vet att man gör sitt bästa och litet till. Jag och mina kollegor i politiken är ändå oerhört imponerade över de uppoffringar, den professionalitet, lojalitet och anda av samverkan som präglat arbetet under våren.

Vi sätter också stort värde på det fina samarbete och goda klimat som präglat relationen mellan fack och arbetsgivare.

Vi kommuner som levt med samhällsspridning en längre tid har under pandemins gång lärt oss väldigt mycket. Vi behöver, liksom många andra aktörer i samhället, självklart utvärdera vad som eventuellt hade kunnat göras annorlunda. Men jag känner mig trygg med att Bräcke kommuns personal gjort allt man kunnat för att hantera corona inom äldreomsorgen på bästa sätt utifrån tillgänglig kunskap och tillgängliga resurser. Bräcke kommun har följt rekommendationer och riktlinjer. De kontakter kommunen haft med bland annat Region Jämtland Härjedalen och Inspektionen för vård och omsorg (IVO) bekräftar det.

Nationellt pågår en stor diskussion om hur det politiska ansvaret ser ut, och hur det politiska ledarskapet borde ha sett ut. Jag är ödmjuk inför den frågan, och reflekterar naturligtvis över min egen roll. Under den här våren har jag och många med mig känt att man borde vara fysiskt mer närvarande i verksamheterna än någonsin tidigare, vilket tyvärr inte varit möjligt. Vad gäller vård och omsorg, är min förhoppning främst att jag och mina kollegor fattat rätt politiska beslut i rätt tid, och att vi har stöttat och backat upp vår egen personal så gott vi har kunnat.

Johan Loock (M), ordf. Vård- och omsorgsutskottet Bräcke kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel