Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Kan vi bli hållbara tillsammans?

Annons

Vilken lycka att få bo i Jämtland! Vi har aldrig haft det så bra som vi har det nu. Och fler och fler har börjat tänka efter och ta ansvar, för oss själva, kommande generationer och planeten vi bor på.

Vi har alla fått en fantastisk plan för framtiden och den heter Agenda 2030 med 17 globala mål.

De globala målen är den mest ambitiösa agendan för jordens utveckling som världens länder någonsin antagit, och finns till för att uppnå fyra fantastiska saker till år 2030:

Att avskaffa extrem fattigdom.

Att minska ojämlikheter och orättvisor i världen.

Att främja fred och rättvisa.

Att lösa klimatkrisen.

Genom Globala målen för hållbar utveckling kan det här bli verklighet. I alla länder. För alla människor, om vi vill och hjälps åt!

Sveriges morgongåva till resten av världen är folkbildningen. Stort och smått diskuteras när människor träffas – och tillsammans är det möjligt att förändra samhället. Det är essensen av studiecirkeln som metod.

Vi är alla medvetna om de enorma utmaningar vi står inför om våra barn ska ha en levande planet att bo på i framtiden. Inom folkbildningen har vi verktyg som kan hjälpa oss att förstå hur vi kan skapa ett hållbart förhållningssätt.

Utbildningscentret Spilloteket har tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan skapat en arbetsplan som heter ”Hållbara tillsammans” som riktar sig till både privatpersoner, föreningar och organisationer. Den finns för att vi alla ska få syn på och nå kunskap om hur just vi kan bidra till den nödvändiga förändring vi och våra framtida generationer så väl behöver.

Vi har själva använt den, personal och förtroendevalda i SV Jämtlands län, för att påbörja vårat förändringsarbete. Vi äger den gemensamt och gör alla det vi kan. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Det känns bra att göra bra! Och handlingskraft är en bättre väg framåt än oro, dåligt samvete eller förnekelse.

Vi i Studieförbundet Vuxenskolan har börjat vår resa och vi utmanar dig, ditt företag eller organisation att börja er. Hållbara tillsammans är ett bra sätt att börja resan. Tillsammans kan vi nå de globala målen, men bara om vi alla arbetar för det!

Peter Jansson, ordförande Studieförbundet Vuxenskolan Jämtlands län

Martin Björnwall avdelningschef

Clara Kempff, projektledare Spilloteket

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel