Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Kanske är det inte möjligt att arrangera tävlingar som Ski Tour i framtiden

Annons

Helgen 15–16 februari drar Ski Tour 2020 i gång med Östersund som en av värdarna. En folkfest och ett idrottsarrangemang i världsklass. Ett event som kommer att dra människor från hela världen till skidspåren i Östersund.

Ändå är det svårt att inte reflektera över att arrangemang som detta kanske inte är möjliga i framtiden.

Klimatförändringarna kommer sakta men säkert att höja temperaturen och minska snötillgången. Inte alltid lika drastiskt som den dåliga vintern i stora delar av Sverige i år, men antalet dagar med låga temperaturer och rikligt med snö kommer att minska.

Skidsäsongen blir kortare, turistinkomsterna minskar och det blir därmed svårare att med säkerhet åta sig stora arrangemang. Arrangemang som redan från början är utmanande att ta sig an rent ekonomiskt. Det är också därför både uppskattat, nödvändigt och viktigt att kommunen, som får fina inkomster när antalet besökare ökar, också stöttar arrangemanget och minskar den ekonomiska risken.

Utan kommunens och destinationsbolagets fantastiska stöd – både ekonomiskt och praktiskt hade Ski Tour 2020 varit omöjligt att arrangera – det som däremot saknas är en större nationell förståelse för värdet av stora arrangemang som ofta drivs av företag på ideell nivå.

Den stora risken, klimatrisken, är däremot något vi alla behöver hjälpas åt att minska. Det fina är att den gröna omställningen för med sig många fördelar för hela Sverige, inte minst utanför storstäderna.

När elbilarna slår igenom på riktigt, utan problem med kyla för batterierna, är det landsbygden som är vinnare. Den som behöver bilen kan köra för någon krona per mil, i stället för att tanka dyr diesel. Då behöver vi politiskt också se till att det finns begagnade bilar att köpa – exporten till Norge måste få ett slut.

Vi behöver också bränslen som funkar i dagens motorer. Alla kommer inte att kunna, vilja, eller ha råd att köpa ens en begagnad elbil. De förnybara bränslena som utvinns av den svenska skogen skapar jobb och företag runt om i hela Sverige, helt enkelt där skogen finns.

Den största nyttan Sverige kan göra för klimatet är att visa vägen. Att hitta teknikerna, lösningarna och politiken som både minskar utsläppen och som ökar välfärden. Det är så vi får andra länder att vilja följa efter. Ingen tror att Kina eller USA kommer att kompromissa med sin utveckling.

Det kan handla om hur vi fångar i koldioxid från massafabriker och lagrar i marken, så kallade minusutsläpp. Det kan vara biogas av matavfall som i sin tur driver bussar eller det kan vara tekniken för hur stål tillverkas utan koldioxidutsläpp.

Om vi gör oss oberoende av rysk olja, som vi importerar för tiotals miljarder varje år, och i stället låter pengarna stanna lokalt, kommer det att gynna både klimatet, säkerheten, jobb och företagande runt om i hela landet. Förhoppningsvis kan vi i förlängningen också få fortsätta arrangera vintersport i världsklass i Östersund många år framöver!

Rickard Nordin (C) klimat- och energipolitisk talesperson

Charlott Schill Salomonsson, Ski Tour 2020

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel