Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Katarina Nyberg Finn (S): Hur tar vi Östersund ur krisen?

Jag är fylld av energi, entusiasm och idéer inför mitt nya uppdrag, att få leda Socialdemokraterna i Östersund. Vi är övertygade om att vi i en bred dialog med goda krafter kan hitta de bästa lösningarna för framtiden. Det blir bäst när man gör saker tillsammans, mellan oss som bor här i kommunen. Gemensamt arbete i öppenhet och med ömsesidig respekt.

Det innebär samtidigt att ingen har någon gräddfil. Inget företag eller enskild individs röst kommer att väga tyngre än någon annans.

När jag nu klargjort det vill jag prata om skolan, äldreomsorgen och vården: Är vi nöjd med den välfärd vi har? Sjuksköterskan i mig säger nej. Coronapandemin har satt ljus på brister. Hur moderniserar och lyfter vi både sjukvården och äldreomsorgen starkare med dessa erfarenheter?

Det är viktiga frågeställningar att ha fokus på här och nu. Det kan inte väntas med. Att då under rådande pandemi göra som majoritetsstyret i regionen och försämra arbetsvillkoren för välfärdshjältarna är inte bara märkligt, det är helt obegripligt. Välfärden blir bara så bra som dess personals förutsättningar.

Lika obegripligt är det också när en friskoleetablering i Östersund får hela den övriga skolorganisationen i kommunen i gungning och får en sådan stor påverkan på övriga elevers skolgång i en flyttkarusell där kommunala skolor tvingas slås ihop och läggas ner.

En friskoleetablering kan inte hanteras som en vanlig företagsetablering och ska inte heller ha någon gräddfil. När en företagsetablering bidrar med både ökad segregering och sämre förutsättningar för den kommunala skolan, då borde alla varningssignaler ljuda högt hos de styrande i Rådhuset. Skolan är samhällets viktigaste redskap för att öka jämlikheten och minska segregationen.

Vi ska i stället investera i det som bygger Östersunds kommun med dess invånare starkt, i jobben, sjukvården, äldreomsorgen, skolan och klimatomställningen. Vi ska tillsammans arbeta Sverige ur krisen och vi ska bidra med det genom att bygga Östersund hållbart och tryggt.

Vi behöver möta framtidens arbetsmarknad med viktiga satsningar och med en attraktiv kommun med rikt kulturliv, evenemang, idrott och friluftsliv. Regeringens satsningar kommer också vara ett viktigt bidrag för att klara krisen i vår kommun och region.

Listan kan göras lång med vad vi behöver göra här och nu. Östersund behöver en expansiv politik för att snabbt ta oss ur krisen. Det är många initiativ och reformer som behövs i vår kommun.

Mycket av det är viktigt och vissa delar kommer ta tid. Vi socialdemokrater är i opposition i både kommun och region. Men vi kommer inte att sitta tysta för det.

Vi behöver investera och vi vill tillsammans med dig hitta nya och innovativa sätt att jobba för det. Vi lovar att vara tydliga i god tid inför valet och berätta vad vi sätter främst.

Vi bjuder in till en bred och öppen dialog om Östersunds kommuns utveckling. Vill du vara med och bidra? Kontakta mig!

Katarina Nyberg Finn, nyvald ordförande för Socialdemokraterna i Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel