Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: KD: Ingen ska tvingas på vindkraft

Nyligen presenterade Energimyndigheten och Naturvårdsverket en ny nationell strategi för vindkraften. Man bedömer att vindkraften behöver byggas ut med 100 terawattimmar till 2040 om ingen kärnkraft får vara kvar till dess eller tillkommer.

Det handlar om att elen som ska produceras från vindkraften närmast ska fyrdubblas från 2020 till 2040. Kraven på en snabb utbyggnadsprocess är påtaglig.

Vindkraftverk är ett långtgående ingrepp i landskapet rent visuellt. I Krokoms kommun i samiskt renbetesområde finns det förslag att bygga en vindkraftspark. Vi motsätter oss detta. Området har förvaltats i generationer av bland annat den samiska befolkningen. Den samiska näringen är likvärdig allt annat näringsliv. Vi väljer miljön före tillfälliga stålskogar som kan tvinga människor på flykt.

Regeringen väljer att kalla kritik mot byggnationer av vindkraftverk för ”lokalt motstånd”. Regeringen tänker inte ta intryck av kritiken utan tänker snarare kortsluta regelverket så att det blir lättare att genomdriva byggnationerna. En utredning har tillsatts som leds av den tidigare miljöpartistiska riksdagsledamoten Lise Nordin som sagt att hennes förslag ska leda till ”minskade konflikter”.

Det ligger förstås i sakens natur att om man reducerar människors demokratiska möjligheter att motsätta sig något – som vindkraft, så blir konflikterna färre. Men det kommer inte att bero på att människor blivit mer positiva till vindkraftsparker i deras naturmiljöer utan för att deras rättigheter att motsätta sig dem fråntagits dem.

Kristdemokraterna kommer att motsätta sig borttagandet av det kommunala vetot, om det kommer bli utredningens förslag.

Utbyggnad av vindkraft måste ske med stor försiktighet så att alla skyddsmekanismer för lokalbefolkningen hålls intakta. Landsbygden är en attraktiv plats att leva och bo på och fler familjer än på länge flyttar till områden som utvecklas i Krokoms kommun. Välfärden blir starkare och landsbygden har en utvecklande tillväxt men hotas av vindkraften.

Vi värnar en leveranssäker, utsläppsfri och planerbar elproduktion som möter klimatutmaningen, som inte fördärvar vår industri eller hushållens elpriser. Det kan ske utan Miljöpartiets oändliga stålskogar av vindkraftverk. Kristdemokraterna står för en balanserad väg framåt.

Camilla Brodin (KD) energipolitisk talesperson

Kjell Sundholm (KD) gruppledare Krokom

Rasmus Ericsson (KD) ersättare samhällsbyggnadsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel