Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: KD: Jaga tjuvarna – inte jägarna

Annons

Jämtland är ett landsbygdslän. Till stor del är det små jordbrukare och andra småföretagare som bär upp näringslivet i regionen. För Jämtlands del finns det därför särskild anledning att kritiskt granska regeringens politik och studera alternativen.

Nu finns det i 73-punktslistan från S, C, L, MP en punkt om att ta in ytterligare 15 miljarder kronor genom höjda miljöskatter. Hur detta ska ske utan att ytterligare höja kostnaden för bilåkande drastiskt är svårt att se. Däremot blir det billigare att åka elcykel och kollektivtrafik i städerna.

Förutom att regeringen gör det blir dyrare att bo på landsbygden begränsar man också människors frihet. Exempelvis skapar man svårigheter för jägare genom att krångla till vapenreglerna.

Socialdemokraterna försöker överimplementera EU:s vapendirektiv för att Sverige som vanligt ska vara ”bäst i klassen”. Trots att det inte förekommer något nämnvärt läckage av lagliga vapen till brottslig verksamhet.

I stället bör reglerna kring vapenhanteringen förenklas. Beslut om vapenlicenser bör flyttas från polisen till en ny myndighet för jakt och viltvård.

Kristdemokraterna anser också att tidsbegränsningen av vapenlicenser ska tas bort, den fyller inte någon funktion eftersom automatiska slagningar mot straff- och misstankeregister görs dagligen. En jägare eller skytt med licens som byter in ett vapen borde kunna köpa en nytt av samma typ direkt utan att en ny prövning görs.

Licenskravet på ljuddämpare bör avskaffas eftersom det i dag är en ren formalitet. Begränsningarna på antalet vapen bör slopas. Reglerna för när licens ska beviljas behöver också förtydligas. Detsamma gäller reglerna för förvaringen av vapen. När ett vapenlicensmål går till domstol bör rättshjälp kunna ges.

De senaste 20 åren har hundratals jakthandlare tvingats stänga, ofta till följd av polismyndighetens krav på att verksamheten måste ha ett visst antal transaktioner per år för att få sälja vapen. Utan möjlighet sälja vapen och ammunition uteblir också försäljningen av andra varor.

Småföretagande inom jakthandel bör i stället uppmuntras eftersom det skapar arbetstillfällen. Att jakt- och vapenhandeln slås ut är något som främst drabbar landsbygden.

I stället för att jaga lagliga vapenägare borde regeringen jaga tjuvarna som nu kan rulla ut genom tullen med sitt stöldgods medan tullpersonalen bara kan stå och titta på.

Kristdemokraterna har länge velat se reformer så att tullen kan beslagta stöldgods och anhålla misstänkta personer. Men inget har hänt under Löfvens fem år vid makten. Tjuvligorna härjar vidare och stjäl traktorer, maskindelar, diesel och mycket annat.

Magnus Oscarsson (KD) riksdagsledamot och landsbygdspolitisk talesperson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons