Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: KD: Metoo handlar om etik och moral

Metoo-rörelsen ger oss ett besked. Vi måste nu på allvar stoppa sexuella, trakasserier, övergrepp och våld. Det krävs lagstiftning men också att vi talar om attityder och värderingar i samhället.  

Metoos banbrytande genomslag har hittills inneburit över 600 upprop mot sexuella trakasserier och övergrepp. Det är politiker, jurister, lärare, militärer, poliser, skådespelare, journalister och många fler. Flertalet är kvinnor, även om det naturligtvis finns män som drabbats.

Det stora flödet av berättelser tyder på att något inte står rätt till. Att det fortfarande finns värderingar som förhindrar verklig jämställdhet i samhället. Det räcker inte med en feministisk regering, eller en jämställdhetsmyndighet för att allt ska bli bra. Det räcker inte heller med höga bekännelser och deklamationer. Många av förövarna har själva betecknat sig som feminister.

Diskrimineringslagen är viktig men det krävs också ett personligt ansvar och en värderingsbas som likt en kompass talar om när en handling är oacceptabel. 

De berättelser vi sett och hört visar på en bredd av erfarenheter. Berättelserna bildar tillsammans en rörelse som kan komma att bidra till en nödvändig förändring. En normförändring där tidigare motvillig acceptans och svald ilska fanns. Vi behöver göra klart för flickor, pojkar, kvinnor och män att det är okej att våga säga ifrån.

Alla kan bidra genom att ta samtal vid matbordet i hemmet, i fikarummet på jobbet, eller på föreningsmötet. Det måste finnas civilkurage att säga ifrån i omklädningsrummet när samtalet börjar objektifiera och reducera ens medmänniskor.

Alkohol ska inte ursäkta ett oacceptabelt beteende på julfesten. Alla arbetsgivaren har enligt lag skyldighet att utreda anmälningar som de uppmärksammas på. Här måste arbetsgivare nu ta sitt ansvar på allvar.

Kristdemokraterna menar att regeringen snarast måste skärpa straffen för grova sexualbrott. Det är viktigt att det finns ett rimligt förhållande mellan brottets allvar och straffet. Sex ska alltid bygga på frivillighet. En samtyckeslag är därför nödvändig.

Vi vill också att förövares oaktsamhet ska kunna bli straffbar. Särskilt också bör uppmärksammas de som har svårt att höja sin röst. I hedersrelaterade situationer står kvinnor oerhört ensamma, där risken är att hela familjen vänder sig emot offret om hon berättar.

Vi Kristdemokrater hoppas att Metoo är starten på en rörelse som ingjuter hopp i och bekräftar alla dem som tidigare inte vågat berätta. Att chefer och ledare nu kommer att ta anmälningar på allvar. Att förövare vet att de kommer att ställas till ansvar. Att var och en av oss visar civilkurage i vår vardagsmiljö och säger stopp när vi ser att någon utsätts.

Det här handlar om etik och moral och vilka värderingar vi vill att samhället ska bäras av.

Désirée Pethrus (KD), riksdagsledamot

Lena Östling (KD) Jämtland Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel