Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Kirurgchefer: Vi behöver personal – utan den är patientsäkerheten hotad

 
Vårdkrisen i Jämtland och Härjedalen
Visa alla artiklar

Med förvåning läste vi pressmeddelandet om ”Kirurgen i fokus för bred genomlysning”.

I meddelandet framgår bland annat ”De signaler vi fått och nu tar fasta på är att det behövs ett större fokus i analysarbetet på att identifiera arbetsmiljöbrister, ledning och styrning samt patientsäkerhet, men även delar som vårdintensitet och bemanning”.

De signaler vi enhetschefer inom område kirurgi fått är missnöje med försämrade villkor för ledningssjuksköterskor och en försämrad arbetstidsmodell samt sänkt bemanningsnorm under sommaren. Detta signalerades även på mötet som våra kirurger bjöd in politiker och högsta ledning till.

Uppsägningarna på kirurgen har varit extremt många i år (46 stycken varav 29 sjuksköterskor). I många fall är detta en protest mot de försämrade villkor som nämns ovan, villkor som varken vi eller vår områdeschef Anna Warg beslutat om.

Det finns förbättringar kvar att göra från den förra genomlysningen av område kirurgi som genomfördes i slutet av 2016. Mycket är dock redan gjort, såsom förändrade inskrivningsflöden, poliklinisering av gall- och bröstkirurgi, en förändrad vårdplatsstruktur med bland annat färre vårdplatser, införande av kirurgisk akutvårdsavdelning och palliativ onkologisk avdelning, en revidering och standardisering av all vår patientinformation samt ett minskat behov av hyrläkare – även det ett resultat från den genomlysningen.

I detta har vår områdeschef varit drivande. Hon har även, tillsammans med oss och personalen, lyckats hålla bemanningsföretagen utanför våra avdelningar.

Det är välkommet att kommande beslutad genomlysning ska titta på patientsäkerhet, men även delar som vårdintensitet och bemanning. Vi vet dock redan att den bemanningsnorm som vi blev tilldelade inför sommaren var mycket skadlig för arbetsmiljön och den blev därmed också en patientsäkerhetsrisk.

Nu när vi återgått i normal bemanning är det lugnare på vårdavdelningarna och vi försöker komma på rätt köl igen, tyvärr i nuläget med för få vårdplatser på grund av personalbrist.

Personalen är vår absolut viktigaste resurs, utan den är det omöjligt att klara tillgängligheten, patientsäkerheten och en god arbetsmiljö. Vi instämmer i Anna Wargs ord ”en genomlysning kan vara en hjälp för kirurgen, men inte det vi akut behöver. Vi behöver personal. Snabb återrekrytering är inte enkelt. Vi har inget att locka med mer än oss själva i nuläget” (utskick till medarbetarna).

Det är bra att politikerna vill göra något men tyvärr skjuter de just nu rakt över målet. Orsakerna till problemen är större än område kirurgi!

Enhetscheferna område kirurgi: Gun Andersson, Emma Backman, Sandra Cedervall, Malin Eriksdotter, Nils Olof Hedman, Susanne Hemå, Frida Lindegren, Madeleine Nyström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel