Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Köp inte ut alkohol till skolavslutningen!

Annons

Snart är det skolavslutning – då vet vi att många ungdomar dricker alkohol. Drycker som de fått från både sina egna föräldrar och äldre syskon eller kompisar.

En undersökning, som är gjord av Sifo på uppdrag av Systembolaget, visar att var fjärde person mellan 20 och 28 år tycker att det är okej att köpa ut alkohol vid valborg och andra särskilda tillfällen till någon man känner. Samtidigt som forskningen visar att ju senare alkoholdebuten sker desto mindre problem med alkohol får de längre fram i livet.

Det handlar inte om vilka ord man använder. Det är ingen skillnad. Riskerna finns där oavsett om du i grunden går in med en tanke om att du vill vara snäll och omtänksam.

Forskning visar att:

- föräldrar är viktiga förebilder som i hög grad påverkar barnens alkoholdebut och konsumtionsvanor.

- föräldrar som inte bjuder på alkohol hemma, inte köper ut och inte accepterar drickande före 18 års ålder, bidrar till att deras barn börjar dricka senare, att de dricker mindre och får färre problem kopplade till alkohol.

En undersökning från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning visar samtidigt att varannan 16-åring skulle avstå från att köpa alkohol om de inte fick den av någon som de känner väl. Det betyder att långt ifrån alla skulle gå vidare till en okänd person om man fick nej från någon man känner, utan en del skulle stanna vid det.

Undersökningen visar också att många tycker att "köpa ut" och att "langa" är olika saker. Enligt svaren ansåg de unga vuxna att langning handlar om att ta betalt för en tjänst och systematiskt köpa ut alkohol, medan att köpa ut handlar om att köpa till någon man känner väl.

Därför finns det all anledning att fortsätta med informationen till länets tonårsföräldrar och andra vuxna, bland annat genom kraftsamlingen Mobilisering mot droger.

Vuxnas engagemang spelar roll. Formulera tydliga regler och sätt – tillsammans med andra vuxna och föräldrar – gemensamma förväntningar och gränser kring alkohol, det tycker din tonåring om. Var personlig och undvik att prata om egna erfarenheter kring alkohol. Förtroende vinner du bäst genom att visa att du bryr dig.

Därför vill vi ge några enkla tips till dig som är tonårsförälder:

1 Var tydlig med vad du tycker är okej eller inte i er familj. Barn som är väl medvetna om föräldrarnas förväntningar, lever lättare upp till dem. Ett bestämt förhållningssätt kring alkohol hjälper även äldre syskon att sätta gränser gentemot yngre, exempelvis mot langning.

2. Prata med andra föräldrar om vad som gäller kring fester, alkohol, tider m.m. Gemensamma regler är lättare att hålla, samtidigt som de gör argument som ”alla andra får” verkningslösa.

3. Förklara vad du är rädd ska hända om ditt barn dricker alkohol. Som tonåring mår man bra av att höra att ens föräldrar engagerar sig och bryr sig om.

4. Stå på dig. Tonåringar förväntar sig att föräldrar sätter gränser kring alkohol. Den som lyckas övertala sin förälder att till exempel köpa ut, blir nöjd för stunden men är innerst inne vanligtvis besviken. Den förälder som både varnar och köper ut ger motstridiga signaler.

5. Inse din stora betydelse. Tonåringar bryr sig mycket om vad deras föräldrar säger – även om det inte verkar så i stunden

Den länsomfattande kraftsamlingen Mobilisering mot droger omfattar en mångfald aktörer som var och en på sitt sätt bland annat bidrar till att motverka ungas alkoholkonsumtion. Folkrörelsen mot droger Jämtlands län har därför tagit ett initiativ till att bli en samlad kraft – en motkraft.

Ett initiativ som har skapat ringar på vattnet. Där länets nattvandrare, idrottsföreningar, studieförbund, samfund och andra vuxna gör betydelsefulla insatser kring ungdomarnas alkoholkonsumtion.

Vårt arbete ska därför ses som ett komplement till skolans och polisens arbete, som är betydelsefulla delar i den kraftsamling mot droger som pågår i länets alla kommuner. Läs mer på webbplatsen mobilisering.nu.

Det lönar sig att som tonårsförälder stå på sig när det gäller att inte bjuda på alkohol, att inte köpa ut och att inte acceptera att ens tonåring dricker!

Är vi överens? Ingen under 18 ska få tag på alkohol!

Folkrörelsen mot droger Jämtlands län – en del i mobilisering mot droger:

ABF - Jana Pålsson, Eva Malm

Bilda - Göran Backlund

CAN - Thomas Andersson

Folkuniversitetet - Magnus Larsson

Frivilliga samhällsarbetare - Carina Burman

Föreningen Tingshuset -Joakim Sandström

Ibn Rushd - Maha Alhaddad

Ica Supermarket - Thomas Kronlund

IFK Östersund - Rolf Ejvegård

IOGT-NTO - Lars Sundh

JUNIS - Annika Nilsson

Jämtland Härjedalens Idrottsförbund - Matt Richardson

Jämtlands Basket - Peter Johansson

Jämtlands läns brukarråd - Roland Sundström

MHF - Kent Ivarsson

Nattvandring.nu - Nils Ivan Odelberg

NBV - Åsa Stjärnemo

Nätverket 100% ren hårdträning - Andreas Forss

Svenska Kyrkan - Johannes Paulsson

UNF - Johan Fridlund

Ytterhogdals IK - Leif Nilsson

Östersunds FK - Lasse Landin

Östersunds Ishockeyklubb - Henrik Råghall

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons