Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Krokoms kommun har alldeles för stor kostym

Både kommunchef och politiker i Krokom anser att apoteket i Föllinge ska vara kvar. Liksom att de tidigare ansåg att Migrationsverket och Arbetsförmedlingen ska ha kvar sina kontor och verksamheter i kommunen. Det tycker jag också!

Men då det kommer till de egna verksamheterna är man inte lika angelägen om vad som ska finnas kvar ute i bygderna. Självklart syftar jag på skolorna som under året ifrågasatts och som skapat oro, uppgivenhet och ilska på alla de orter där hot om nedläggning finns.

Skälet till nedläggningshoten, menar man, är att kommunen inte har råd att behålla alla skolor. Ja, man hänvisar också till att det är svårt att hålla hög kvalitet på de mindre orterna, men det blir det lite besvärligare att hävda då dessa skolor uppvisar fina resultat bland sina elever.

Krokoms kommun, liksom många kommuner i dag, har svårt att få ekonomin i balans. Om vi för ett ögonblick tänker oss att göra en jämförelse med ett företag som måste spara och effektivisera sin verksamhet så brukar man där först göra en rejäl genomlysning av de ekonomiska förutsättningarna.

Om vi tar skolorna som exempel så kan man inte enbart grunda beräkningarna på bara delar av driftskostnaderna. De stora investeringskostnaderna i nya skolor är ju det första man måste utgå ifrån, liksom kostnader för skolskjutsar och kostnaderna för de tomma nedlagda skolorna som blir kvar. I ett företag skulle en styrelse aldrig befatta sig med ett så undermåligt underlag som saknar de vitala delarna i en budget.

Jag vet inte hur det ser ut i andra kommuner, men i Krokom har antalet tjänstemän ökat med 100 personer på 10 år! Vi är ungefär lika många invånare i kommunen i dag som för tio år sedan. Det betyder att det går en kommunalt anställd på mer än var tionde kommuninnevånare! Alla begriper att kostymen är alldeles för stor. I siffror innebär det en kostnadsökning på minst 50 miljoner per år!

Om vi för ett ögonblick håller kvar jämförelsen med ett företags agerande för att åtgärda en sådan kostnadsutveckling skulle det vara den verkställande direktörens viktigaste uppgift att ta tag i. Skulle vd inte göra det skulle styrelsen omedelbart kräva att det gjordes. Med en tydlig tidsplan och uppsatta mål.

Ja, jag tycker alltså det är kommunchefens huvuduppgift i dag, och om det inte sker, så skulle det vara kommunstyrelsens självklara uppgift att genast kräva det.

Detta är en långt viktigare prioritering än att oroa stora delar av kommunen med nedläggningshot av skolor grundade på ofullständiga beräkningar och konsekvensanalyser.

Man kan inte jämföra kommunen med ett företag, invänder någon? Nej, inte i alla delar, men när det gäller budget i balans, ansvarsfördelning mellan verkställande ledning och styrelse och resoluta åtgärder när antalet anställda skenar iväg, ja då är jämförelsen relevant.

Nils-Bertil Nilsson, Trång

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel