Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Kultur är en samhällsbyggande kraft

Kultur i alla dess olika former och uttryck är viktigt för att nå en balans mellan stad och land. Genom kulturen testas gränser, nya erfarenheter görs och självförtroende byggs.

Ett rikt kulturliv i bygden innebär att invånarna har en bas att bygga andra aktiviteter på. Kulturaktiviteter har visat sig vara mycket värdefulla när nyanlända ska bli en del av gemenskapen och ger en grund för sammanhållning och förståelse mellan människor från olika bakgrunder.

I de flesta fall är det civilsamhället som står bakom spännande evenemang som musikkvällar, internationella matfestivaler och poesiläsning.

Eftersom ideella krafter har en sådan central position är det viktigt att de får det stöd som behövs: Politiken på alla nivåer måste satsa resurser på den ideella sektorn för att arbeta med kultur.

Alltför många små kommuner kämpar i motvind för att göra kultur tillgängligt för sina invånare. I en del kommuner hamnar största delen av resurserna i centralorten, medan landsbygden väljs bort som intressanta kulturområden.

Vi vill se att alla kommuner gör långsiktiga kulturstrategier som genomsyrar politikens alla områden, där allas kulturbehov finns med.

Regeringen har beslutat att skjuta till mer pengar till den så kallade kultursamverkansmodellen, för att brygga över klyftan mellan storstad och land.

Vi är glada över det extra tillskottet och vill uppmana landstingen att se till att pengarna går till alla områden i kommunerna, inte bara kommuncentrat, och att det civila samhället får vara med och påverka hur pengarna ska fördelas.

En tillgänglig kultur betyder attraktivare kommuner; för Sveriges landsbygder kan kultur vara ett medel att motverka den urbana normen och kan vara ett verktyg för såväl inflyttning som demokratiutveckling.

Kultur är en samhällsbyggande kraft som måste ha en framträdande plats i politisk planering – på nationell, regional och lokal nivå!

Åse Classon, Staffan Nilsson

ordförande Riksorganisationen Hela Sverige ska leva

Styrelsen för Hela Sverige ska leva Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel