Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt. Kvinnojouren: Män ska ta ansvar för det våld de utövar

De senaste veckorna har media uppmärksammat att minst fem män har dödat en kvinna som de har eller har haft en relation med. Vi vet att det är flera kvinnor varje år som inte syns i statistiken gällande mäns dödliga våld mot kvinnor. Dödsfall där brott inte gått att styrka, där dödsfallet skulle kunna förklaras som en olycka eller ett självmord.

Jämtland är inget undantag. Kvinnojouren i Jämtlands län har verkat i länet i snart 40 år och har mött tusentals kvinnor och barn som behövt stöd i att lämna en våldsutövande man. Vi har kämpat för att lyfta upp mäns våld mot kvinnor på agendan både regionalt, nationellt och internationellt.

Det våld som vi får höra om varje dag är inte en privat ensak, ett relationsproblem eller en konflikt mellan två personer. Det är ett strukturellt samhälls- och folkhälsoproblem som drabbar många kvinnor och barn, samt anhöriga, arbetsgivare, vänner och samhället.

Regeringen kom i fredags med ett förslag gällande bland annat straffskärpning för grov kvinnofridskränkning och överträdelse av kontaktförbud. Straffskärpning är givetvis ett steg på vägen men det som krävs är att vi ser över tillämpningen av de lagar vi har.

Allt för ofta åtalas döms våldsutövare för enstaka fall av misshandel i stället för grov kvinnofridskränkning, vilket i sin tur leder till bötesstraff eller samhällstjänst. Det är positivt om överträdelse av kontaktförbud börjar tas på allvar, men det är idag väldigt svårt att ens få ett kontaktförbud.

Vi motsätter oss att resurser läggs på att män som utövat våld mot kvinnor erbjuds stödsamtal. Vi har inget emot stöd till förändring men förutsättningen bör vara att juridiskt ansvar avkrävts. När ser vi stödsamtal för andra grovt kriminella så som rånare, inbrottstjuvar och ekonomiska brottslingar?

Vi vill att ”mäns våld mot kvinnor” ska vara det begrepp som används, inte kvinnovåld, partnervåld eller lägenhetsbråk.

Vi vill att mäns våld mot kvinnor alltid ska vara en prioriterad fråga för Jämtlands och Sveriges politiker, inte bara när många kvinnor dödas på kort tid.

Vi vill att kvinnojourernas mångåriga erfarenhet och kompetens värderas högre än vad den gör idag.

Vi vill att män ska ta ansvar för det våld de utövar.

Kvinnojouren Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel