Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Kvinnojouren: Mäns våld måste benämnas för vad det är

Den 10 februari lämnade Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) in en stämningsansökan mot Sverige för brott mot Europakonventionen och mot kvinnors mänskliga rättigheter. Precis som Roks konstaterar vi på Kvinnojouren Jämtlands län att arbetet mot mäns våld mot kvinnor inte utvecklas till det bättre, utan snarare försvagas.

Kvinnojouren i Jämtlands län har verkat i länet i snart 40 år och har mött tusentals kvinnor och barn som behövt stöd i att lämna en våldsutövande man. Vi har gradvis sett hur myndigheter och domstolar omvandlat mäns våld mot kvinnor till det könsneutrala begreppet ”våld i nära relation”. Att inte längre benämna mäns våld för vad det är förminskar och suddar ut ett allvarligt samhälls- och folkhälsoproblem.

Detta är problematiskt även i vår region där de lokala och regionala aktörerna avkönat våldet och inte sällan förklarar det våld som män utsätter kvinnor för som ”konflikter i hemmet”. Det leder till ett förminskande av brottsliga handlingar och ett överslätande av hans ofta systematiskt våldsamma beteende.

Vi ser denna utveckling nationellt, men också inom vår region. Detta, trots att regeringen tydligt utgår från ett könsmaktsperspektiv i sina mål att stoppa våld mot kvinnor. Europarådets konvention (Istanbulkonventionen) som Sverige undertecknat och som trädde i kraft 2014 är tydlig med att mäns våld mot kvinnor måste bekämpas och avskaffas.

Kvinnor dödas av sina nuvarande och tidigare partners och barn förlorar sina mammor samtidigt som samhället lägger stora resurser på att samtala med de våldsutövande männen för att de ska förändra sitt våldsamma beteende.

Resurserna läggs på våldsbehandling som saknar evidens och resultat vilket gör att förbättringen för våldsutsatta uteblir. Dessa resurser borde istället läggas på att utveckla stöd till utsatta kvinnor och deras barn för att ingen kvinna ska utsättas för våld och dödas, bara för att hon är kvinna.

Vi vill att kommunerna i Jämtlands län tydligt ska jobba för att uppnå Istanbulkonventionen samt regeringens sjätte jämställdhetsmål: mäns våld mot kvinnor ska upphöra.

Vi vill att våldsutövande män ska avkrävas ett juridiskt ansvar och inte bara erbjudas frivilliga samtalsinsatser, dvs att våldsutövande män ska behandlas som övriga kriminella.

Vi vill att kvinnors rättigheter ska vara mänskliga rättigheter.

Kvinnojouren Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel