Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: L: Lärarassistenter är en viktig reform för kunskap

För Liberalerna kommer alltid skolfrågor stå högt upp på prioriteringslistan. Januariöverenskommelsen innehåller ett antal viktiga punkter om skolan initierade av oss liberaler.

Bland annat ska läroplaner och kursplaner revideras i syfte att stärka betoningen på kunskap och faktakunskaper och för att uppmuntra flit och ambition, givetvis är det viktigt att exempelvis undervisning om antiken stärks och inte försämras!

Vidare kommer skolor som vill från och med hösten 2020 kunna införa betyg från årskurs 4. Avtalet innebär även stärkt stöd för nyanlända och en ny nationell plan för studiero och trygghet i skolan.

Vid sidan av dessa punkter finns en rad ytterligare frågor för stärkt kunskap i skolor och gymnasieskolor, bland annat ska frågan om huvudmannaskap utredas, det är ingen hemlighet att vi liberaler anser att kommunaliseringen av den svenska skolan har visat sig vara olycklig och att staten bör återfå ansvaret så snart som möjligt.

I dagarna har vi i länet med tydlighet fått exempel på att kommunerna många gånger inte klarar av ansvaret för skolan. Genom Liberalernas försorg har staten skjutit till stora resurser (1 miljard kronor 2020) för att det ska införas lärarassistenter i skolorna.

Då är det alarmerande när kommuner, som i till exempel Härjedalens kommun, upplever att de tvingas välja bort satsningen på grund av svåra ekonomiska utmaningar. Syftet med lärarassistenterna är att ge lärare ökad möjlighet att fokusera på undervisning men tyvärr riskerar kommuners begränsade ekonomi att införandet begränsas.

Där vi liberaler i länet är med och styr, kommer vi att säkerställa att reformen införs, och vi hoppas att även andra kommuner i länet, trots att inte Liberalerna ingår i styret, kommer att prioritera att lärarassistenter införs.

Pär Löfstrand (L) kommunalråd Östersund, ordförande Jämtlands Gymnasieförbund

Serhat Uzun (L) 2:e vice ordförande barn- och utbildningsnämnden Östersund

Ariane Briant Kjellson (L) ersättare barn- och utbildningsnämnden, Östersund

Bengt-Arne Baben Persson (L) ersättare bildningsutskottet, Härjedalen

Eva-Britt Boij (L) ordförande liberalerna, Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel