Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: L: Regionen bör söka tillstånd för att få prova gårdsförsäljning av alkohol

Vid regionfullmäktige i tisdags lämnade vi liberaler en motion om att regionen ska ansöka om att få bedriva försök med gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker, med en modell där Systembolagets detaljhandelsmonopol upprätthålls.

Inom Region Jämtland Härjedalen har lokal småskalig matproduktion utvecklats till en viktig näringsgren. Dryckesproduktion håller på att utvecklas på samma sätt och med spridning över regionen finns tolv mikrobryggerier.

Mat och dryck är väsentliga och omistliga inslag i besöksnäringen som intar en alltmer dominerande plats i regionens näringsliv. Betydelsen av detta accentueras ytterligare av regionens medverkan och framgångsrika arbete i det regionala samverkansprojektet på temat gastronomi, kultur och turism, ”Creative Region of Gastronomy” inom Unesco:s Creative Cities Network.

Besök hos mat- och dryckesproducenter är ett viktigt inslag i marknadsföringen och i utflyktsprogram för besökare till regionen. Vi menar att det finns ytterligare potential att skapa tillväxt och arbetstillfällen inom regionens besöks- och livsmedelsnäring, till exempel genom att underlätta för en utveckling av gårdsförsäljningen.

Den modell som vi lokalt med motionen föreslår är att regeringen fastställer den volym av olika drycker som en besökare hos enskild producent ska kunna köpa av producentens produkter vid varje besökstillfälle. Gårdsförsäljningen kan inordnas under kommunernas organisation för serveringstillstånd och tillsyn enligt alkohollagen.

Regionfullmäktige beslutade att motionen ska behandlas senast i juni nästa år. Vi förväntar oss naturligtvis att fullmäktige, i likhet med vad som redan skett i Region Skåne, ger sitt stöd för motionen och gör en ansökan om en försöksverksamhet med gårdsförsäljning.

Lennart Ledin (L) gruppledare Region Jämtland Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel