Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: L: Sverige behöver en borgerlig regering med en liberal reformagenda!

Att Liberalerna höll partiråd 28 mars och tog beslut om inriktning inför valet 2022 har blivit väl uppmärksammat av såväl media som av de andra politiska partierna.

I korthet beslutade Liberalerna att vi går till val på en liberal reformagenda och för ett regeringsskifte. Samtidigt meddelar vi att vi säger nej till en ny Löfvenregering och till varje regeringsbildning där ytterkantspartierna ingår.

Att det blir uppmärksammat kan tyckas märkligt eftersom Liberalerna under en lång tidsperiod haft en starkare samsyn med de borgerliga partierna om vad som krävs för att lösa de aktuella samhällsutmaningarna än med de rödgröna.

Anledningen till att det blir uppmärksammat är att det ändrar maktförhållandena i svensk politik. Det går inte att önsketänka bort att cirka 30 procent av väljarna ger sitt stöd till partierna på ytterkanterna. Det är därför alla partier i riksdagen måste förhålla sig till en verklighet där inga naturliga majoriteter kommer bildas under nästa mandatperiod.

För väljarna innebär vårt beslut att en röst på Liberalerna är en garanti för en liberal politik i en borgerlig regering. Vill man ha en fortsatt rödgrön regering får man välja mellan något av partierna S, MP, C eller V.

Att det behövs en ny och borgerlig regering beror på att dagens regering inte klarar av att lösa de samhällsutmaningar vi står inför. Det är många områden som kräver en mer handlingskraftig politik för att klara av samhällsproblemen. Det krävs en ny regering för att komma tillrätta med bland annat den bristande integrationen, klimatkrisen samt att för många elever lämnar skolan med för lite kunskap.

Vidare måste vi sätta stopp för den stigande kriminaliteten, förbättra förutsättningar för jobb och företagande, säkra energiförsörjningen samt säkerställa att samhället är starkast för de människor som är mest utsatta. Vårt mål är att det inte ska finnas några utanförskapsområden 2030.

Liberalerna förbereder nu många reformer inom dessa områden för att bryta den negativa utvecklingen. I korthet handlar det om att förstärka kunskapen i skolan, göra det möjligt att bo och leva i hela landet och att stärka polisens förutsättningar att knäcka den organiserade brottsligheten.

Klimatpolitiken är ett annat område som kräver en annan politisk inriktning. Om vi ska klara av framtidens utmaningar behövs mer ren el inte mindre. Samtidigt behöver kommunernas självbestämmande över etablering av vindkraft stärkas, inte försvagas. Därför krävs en klimatpolitik som mäts efter hur den på riktigt pressar ner utsläppen.

Av vårt beslut i korthet tydliggörs att det även nästa mandatperiod är Liberalernas uppdrag att utifrån liberala idéer ta strid för varje människas frihet att forma sitt eget liv. De demokratiska värdena måste försvaras och varje tendens till rasism, ojämställdhet, inskränkthet och intolerans bekämpas.

Pär Löfstrand (L) förbundsordförande Liberalerna Jämtland Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel