Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Lägg inte ner Lövberga förskola!

Den 17 mars inbjöds vi föräldrar på Lövberga förskola till ett digitalt möte med barn- och utbildningsnämnden (BoUN), verksamhetschef samt rektor. Mötet var utannonserat som en diskussion inför beslut, men det framkom att riktningen redan var utstakad och att politikerna ämnar lägga ner Lövberga.

Vi förstår att det finns ett ekonomiskt skäl till nedläggningen. Lövberga är relativt liten och det blir mer ”pang för pengarna” på större enheter, enligt ordförande för BoUN. Kommunen hyr lokalen av Östersundshem (som indirekt ägs av kommunen själv) och tycker att hyran är alldeles för hög.

Vi har full förståelse för denna enkla ekvation – på kort sikt, men vi tror inte att stora förskolor passar alla barn. Forskning visar att färre sociala kontakter ofta är att föredra ur ett psykosocialt perspektiv och att stora förskolor innebär högre risk för stress. Stressrelaterad sjuklighet ökar kraftigt och vi tror på att undvika stress för våra barn såväl som för våra pedagoger, även av ekonomiska skäl.

Skälen som anges är dock inte ekonomi, utan brister i lokalerna och lärmiljön, men vi fick aldrig riktigt svar på vari dessa bister ligger. Lokalerna är äldre och mindre än nybyggda förskolor, vilket anfördes som problematiskt utan att det konkretiserades.

Somliga av oss har haft barn på Lövberga sedan 2012, med samma personal i många år. Barnen är trygga på alla avdelningar och med all personal. På Lövbergas gård såväl som inomhus ryms många kreativa lekmiljöer på en liten, överblickbar yta. I absoluta närheten finns skogen, flera lekparker, isbana och skidspår som nyttjas flitigt.

Pedagogerna bedriver dagligen väldigt mycket pedagogisk verksamhet, allt ifrån språkträning till experiment, skapande och motorikträning. De äldsta barnen har alltid samlats regelbundet för egna utflykter och uppgifter. Vi blir faktiskt provocerade av kritiken att lärmiljön skulle vara dålig.

Den närliggande förskolan Solliden framhålls som ett praktexempel, arkitektritad och med stora lokaler. Att denna förskola har dubbelt så stora avdelningar är kanske inget som vi som föräldrar efterfrågar. Vi är många som tillfälligt har haft våra barn på större, nyare förskolor under skollov och vi är inte så imponerade.

Vi fick också veta att våra barn har intervjuats, utan vår vetskap, inför en flytt till en ny förskola, och att deras svar har funnits med i beslutsunderlaget. Vi är skyldiga att följa barnkonventionen, är motiveringen. Men barnen fick just veta att kompisgruppen troligtvis ska splittras och nu är de oroliga!

Under mötet framkom att BoUN ändå vill att det ska finnas stora och små förskolor att välja på. Var ska de små då finnas? För oss om bor i området står valet nu mellan storförskola, privat förskola eller resa med bil varje dag, med mer miljöpåverkan.

Vi tycker det är synd att vi som har varit så nöjda med den kommunala förskolan nu förpassas till privat verksamhet. Östersund har i Lövberga en förskola de ska vara väldigt stolta över!

Föräldrar på Lövberga förskola:

Andreas Andersson, Ylva Anger, Christoffer Bundesen, Henric Bångman, Lisette Bångman, Jenny Ceder, Martin Ekegerd, Emelie Engman, Ginette Flores-Carmenate, Tobias Forsmark, Erika Goez, Erika Gyllencreutz, Henrik Haller, Daniel Hanning, Josefine Hansson, Sandra Hult, Marika Kehusmaa, Erik Larsson, Christian Leister, Fredrik Lindström, Olle Lundin, Anna Magnusson, Christina Niemi, Petra Nordlund, Sandra Rosenberg, Jenny Starkes, Kim Starkes, Erik Tari, Ira Tari, Filip Zwozdziak, Anders Österholm, Sandra, Joel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel