Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Läkarföreningen och Vårdförbundet: Regionen behöver en ledning värd namnet

Annons

Öppet brev till regionledningen från Läkarföreningen och Vårdförbundet Jämtland:

Region Jämtland Härjedalen har enorma ekonomiska problem. Vi lånar pengar till driften och löner, och långivarna knorrar. Dags för ”Lyxfällan”?

Som regionanställd blir man missmodig – vi har sparat sedan millennieskiftet och projekten (Karolina, Lean, värdebaserad vård etcetera) har avlöst varandra. Men underskottet bara växer och varje vår kommer ett nytt stort krispaket.

Personalen på golvet håller andan- vad sker nu? Tre synpunkter:

1. Undvik kontraproduktiva åtgärder! Symbolhandlingar som tvärtom ökar utgifterna. Vi minns med fasa stafettläkarstoppet 2014 som raserade primärvården i Östersund och ökade kraftigt kostnader för hyrpersonal.

Fjolårets påbud att alla ska jobba varannan helg gav mycket oro och kompetenstapp men inga besparingar. I år ska minst 50 tjänster bort, men ännu oklart vilka eller hur. Snälla, tänk långsiktigt och låt oss slippa fler vådaskott i regionens fötter!

2. Vi oroas av turbulensen i chefsleden. Till exempel har både hälso- och sjukvårdsdirektören och områdeschef plötsligt fått sluta utan förklaring. Flera poster är vakanta. Områdes- och enhetschefer har dåliga arbetsförutsättningar och verkar mycket pressade samt signalerar egen ohälsa.

Mer medicinsk- samt omvårdnadskompetens efterlyses i beslutande led. Vi fackliga är frustrerade över svårigheten att förstå var, när och hur besluten tas. ”Vem är det som kör egentligen? ” undrar vi likt Musse Pigg på julaftonen.

3. ”Vart är vi på väg?” frågar vi också. Efter många års sparande finns inga enkla utvägar. Det går inte att effektivisera bort 200 miljoner kronor utan stora konsekvenser för patienterna. Inse att det kommer göra ont nu! Många konkreta förslag från verksamheten på både besparingar och ökade intäkter har tidigare avfärdats som politiskt omöjliga. Men vi har inte längre råd med heliga politiska kor i Region JH. Nu behövs politiskt mod!

Vi hoppas innerligt att både regionens politiska- och tjänstemannaledning vågar stå upp för de obekväma beslut som måste tas, i stället för signalpolitik. Att dra ned 50 eller 100 tjänster i hela regionen är inte svårt – utmaningen är att bestämma vilka arbetsuppgifter som inte längre ska utföras, samt att stå upp för de konsekvenser det får för vårdutbudet!

Prioriteringar måste bygga på medicinska behov, vara transparenta och göras kända för befolkningen. Prioriteringarna får inte döljas och skjutas nedåt likt Svarte Petter i organisationen till de medarbetare som står närmast patienten.

Vi efterlyser samverkan och öppenhet i beslutsprocessen, samt motiveringar och mod att stå för de jobbiga beslut som måste tas. Då får vi på golvet en trygghet i vårt arbete och regionen förtroende från allmänheten.

Nu behöver regionen en ledning värd namnet, som när alla torkat svetten ur pannan, kan säga ”jag tog er genom det här lugnt och säkert, eller hur?”

Annika Östling, ordförande Jämtlands Läns Läkarförening

Roger Bergebo, ordförande Vårdförbundet Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons