Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Landsbygden orkar inte längre vara kassakista åt Stockholm

Vi orkar inte längre vara finansiärer åt Storstockholm. Vi producerar livsmedel, vattenkraft, vindkraft och skogsråvaror, malm och mineraler.

Sedan utbildar vi våra ungdomar för dyra pengar, och en stor andel av dem flyttar till Stockholm under de yrkesverksamma åren och skattar naturligtvis där. Stockholm kan jämföras med en gökunge som bara gapar och skriker efter mer. Nu får det vara slut på subventionerna till huvudstadsregionen.

Landsbygden släpper till olika former av produkter, men alltför ofta hamnar arbetstillfällen och beskattning i Stockholm.

För det första har storstadsområdets invånare en medelinkomst per år som är 87 000 kronor högre per person än de sju nordligaste länens invånare, om man räknar samtliga medborgare som betalar skatt.

För det andra så skattar vi under 2019, 3,29 kronor mer per hundralapp i kommunal- och landstingsskatt jämfört med stockholmaren.

En medelinkomsttagare på landsbygden som tjänar cirka 300 000 efter grundavdrag skattar då 8 500 kronor mer än en stockholmare under ett år. Detta måste få ett slut, vi orkar inte längre vara kassakista åt Stockholm.

Men vi kan faktiskt, hör och häpna, söka så kallad bygdepeng om cirka 125 miljoner kronor per år – och det gäller för hela Sverige. Snuspengar, enbart löjligt i jämförelse med vår merbeskattning.

Om vi tar de sju skogslänens befolkning på cirka 1,7 miljoner invånare, så skattar vi tillsammans ungefär 11,5 miljarder mer än om vi hade Storstockholms skattesats. Ändå tycker en del av Stockholmspolitikerna att de bidrar för mycket genom det så kallade utjämningssystemet. En för övrigt gammal och förlegad produkt som borde gjorts om för länge sedan.

Sveriges Vattenkraftskommuner och -regioner (FSV) jobbar intensivt med att få till stånd en rättvis beskattning av de naturtillgångar som skogslänen fått släppa till.

När ska även våra beslutsfattare börja arbeta under parollen Hela Sverige ska leva?

Ingvar Persson, ordförande Sveriges Vattenkraftskommuner och -regioner (FSV)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel