Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Länsstyrelsen motverkar landsbygdens utveckling

Just nu har länets ideella föreningar slitit färdigt med att formulera ansökan om bygdemedel.

En ny policy för handläggning av bygdemedel har beslutats av länsstyrelsen. Policyn berör de flesta kommunerna i Jämtlands län: Härjedalen, Krokom, Ragunda, Strömsund, Åre och Östersund. Vi kan anta att orsaken till att införa en ny policy är att det finns förbättringar att göra i till exempel handläggningen av ansökningarna.

Men hur har beslutet egentligen fattats? På vems uppdrag? Hur har arbetet med den nya policyn kommunicerats innan den blev fullbordat faktum?

Remissinstanser har berörda kommuner varit, och det finns från dessa synpunkter och förhoppningar om att policyn omarbetas. Kommunerna har säkerligen större kunskaper än länsstyrelsen om lokala förhållanden. Nu har föreningar att förhålla sig till bland annat detta:

Sista ansökningsdag för allmänna fonden var 31 januari 2016, för 2015 års medel. Därefter kommer ansökningsdagen ur allmänna fonden ändras till 31 oktober årligen, med början 2016. Ur näringslivsfonden kommer det vara två ansökningstillfällen per år, dels i samband med ansökningar från allmän fond samt dels per den 30 april. I undantagsfall kan löpande ansökningar ske ur näringslivsfond.

Minskad eller ökad administration?

Ur allmänna fonden kan föreningar erhålla upp till 100 procent i bidrag för godkända och verifierade kostnader samt ur näringslivsfonden där bidragsprocenten är 50 procent (eller högre efter särskild prövning). I nästa stycke framgår att "Beviljad bidragsprocent följer upparbetade kostnader, det vill säga 0.70 x godkänd och verifierad kostnad = utbetalt belopp.

Vad betyder det? Gäller det 50 eller 100 procent? Utgifter/investeringar ska vara betalade och verifierade innan bidrag lämnas, 50 procent kan ges i förskott till ideella föreningar. En förening måste alltså ta risken att en ansökan avslås.

Vi efterlyser från länsstyrelsen en bättre kommunikation och ett bredare remissförfarande innan vi ställs inför fullbordat faktum. Bygdemedlen tillhör bygderna – inte länsstyrelsen. Bygdemedel är en ersättning till bygder som blivit berörda genom utbyggnaden av vattenkraft. Pengarna ska användas till investeringar för ändamål som främjar näringsliv eller service eller annat som är till allmännytta för bygden.  

Vi vill bidra till en utveckling och skapa de bästa förutsättningarna för utveckling på landsbygden. Vi menar att policyn sätter käppar i hjulet för att förenkla och göra begripligt, den bör omarbetas.

Vi emotser länsstyrelsens svar på de frågor vi ställt.

Styrelsen för Hela Sverige ska leva, Jämtlands län

Äntligen! Nu finns ÖP som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android !

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel