Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Lärarförbundet: En väl genomarbetad plan för skolan i Östersund hamnar i papperskorgen – hur är det möjligt?

Annons

Det är anmärkningsvärt hur kommunens styrande politiker väljer att hantera planen för Palmcrantzskolans gamla lokaler.

Lärarförbundet är ett aktivt fackförbund i de forum där vi verkar som part, det vill säga i den centrala samverkansgruppen samt barn- och utbildningsförvaltningens samverkansgrupp.

Det gamla styret i kommunen hanterade skollokalsfrågan i enlighet med det gällande partsgemensamma samverkansavtalet. Det innebar en transparent process där många av våra medlemmar som skulle beröras involverades.

Planerna kring ombyggnationen av gamla Palmcrantzskolan skulle lösa särskolans, Körfältsskolans, Parkskolans samt Lugnviksskolans lokalproblematik. Vi skulle även få en nybyggd skola i kommunen som skulle vara attraktiv vid rekrytering av behöriga lärare.

En väl genomarbetad plan för att lösa skolsituationen i de centrala delarna av kommunen, som kostat otaliga arbetstimmar och miljoner, hamnar nu i papperskorgen. Vi frågar oss hur det ens är möjligt?

Denna hantering av våra medlemmars engagemang i frågan är egendomlig. Ska vi i Lärarförbundet tolka detta som om det nya styret anser att professionens åsikter varken är relevanta eller betydande?

Det förefaller som om ni inte inser vad ert beslut kommer att innebära för våra medlemmar.

Vi i Lärarförbundet vill betona att detta inte handlar om Internationella Engelska Skolans (IES) etablering i Östersund. De har ett etableringstillstånd som gäller och kan etablera sig när de så önskar. Denna friskola har ett elevunderlag på över 25 000 elever och gick under perioden 2014–2017 med cirka 649 miljoner kronor i vinst vilket borde ge goda ekonomiska förutsättningar för en etablering i Östersund.

Detta handlar snarast om hur huvudmannen, det vill säga kommunens politiker, hanterar oss som arbetstagare och hur de hanterar kommunens pengar. Följande frågor vill Lärarförbundet ha svar på:

• Varför anser ni inte att professionen har något att tillföra?

• Varför ignorerar ni medbestämmandelagen och det partsgemensamma samverkansavtalet?

• Varför förkastar ni en genomarbetad plan som har kostat mycket tid och pengar?

Vi i Lärarförbundet befarar att detta beslut medför att lösningen på lokalfrågan för kommunens egna skolor kommer att skjutas flera år framåt i tiden.

Vill Östersunds kommun vara en attraktiv arbetsgivare bör politikerna hantera kommunens utbildningslokaler på ett mer ändamålsenligt sätt.

Lärarförbundet Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons