Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Lärarförbundet: Vad är egentligen satsningar på skolan i Östersunds kommun?

Annons

Lärarförbundet vill sammanfatta vad som sägs vara satsningar på skolan i Östersunds kommun. Vi tar avstamp i hur politikerna Joel Nordkvist (M), Serhat Unzun (L), Effie Kourlos (C) och Andréa Hedenborg (KD) inleder en debattartikel i ÖP:

”’Låg andel som fullföljer gymnasiet och liten resurstilldelning.’ Så förklaras det att Östersund placerar sig lågt (plats 203 av 290) i Lärarförbundets undersökning Bästa skolkommun 2019. Bäst i länet (plats 29) placerade sig Bergs kommun, förklaringen: ’Hög lärartäthet och mycket pengar till skolan.’ Det är talande för hur liten prioritet skolan haft av det socialdemokratiska styret i Östersunds kommun.”

Debatt: Alliansen: Nu genomför vi historiska skolreformer i Östersunds kommun (8 november 2019)

Efter denna inledning räknar sålunda det nya politiska styret upp de skolsatsningar som görs i Östersund. Lärarförbundet vill i anslutning till detta visa hur Svenska Akademiens ordlista (SAOL) definierar skola och utbildning:

skola substantiv ~n skolor 1 byggnad för reglerad under­visning: ​gå i skolan

ut|­bilda verb ~de ~t 1 under­visa vanl. med sikte på yrkes­verksamhet

Här blir det tydligt vad som avses vid satsningar på skolan. För anställda behövs naturligtvis ändamålsenliga byggnader eftersom de är en förutsättning för utbildning. ”Satsningarna” på skolan är underhåll av lokaler samt om- och nybyggnationer av skolbyggnader utifrån akuta behov vilka förvisso är nödvändiga men satsningar på utbildning är det inte.

I sammanhanget är det viktigt att förtydliga hur pengarna används. Renoveringar och nybyggnationer ligger i budgeten under investeringar. Renoveringar genererar en ökad kostnad för barn- och utbildningsförvaltningen eftersom hyran då höjs. Lokalkostnaderna kommer därmed att konsumera en större andel av den totala påsen med pengar.

Mångmiljonsmäll för skolorna i Östersund – paviljongbyggen blir dubbelt så dyra (29 januari)

Ironiskt nog skulle man kunna säga att det förra styret satsade på utbildning genom att minimera underhållet av lokalerna så att hyreskostnaderna inte ökade.

Lärarförbundet menar att satsningar på utbildning bara kan göras genom att man ökar rambudgeten med mycket mer än vad ökade hyres-, material- och lönekostnader belastar budgeten med.

När kommer reella satsningar på utbildning i Östersunds kommun?

Lärarförbundet Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel