Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Lars-Erik Olofsson (KD): Sjuksköterskebristen är vår största utmaning

Sjukvården har många utmaningar och den viktigaste är just nu att kunna behålla fast anställd personal och rekrytera ny. Det förra är en förutsättning för det senare. Det handlar om att arbetsgivare ska skapa förutsättningar för god arbetsmiljö, möjligheter till kompetensutveckling och karriär och framför allt en skälig lön för det arbete man utför.

Jag anser att ansvariga politiker i Region Jämtland Härjedalen inte har kunnat skapa dessa förutsättningar. En undermålig personalpolitik under åratal har skapat den situation som råder i dag med brist på sjuksköterskor och behov av att hyra in personal. Det är en ytterst allvarlig situation och att lappa ihop denna med stafettlösningar håller inte. Brist på personal undergräver tillgänglighet till vård, vårdkvalité liksom arbetsmiljön och äventyrar patientsäkerheten.

De insatser som är gjorda vad gäller sjuksköterskorna har kommit alltför sent, och i för liten skala. Det märkliga är att ansvariga politiker hela tiden försökt åtgärda symtom men inte orsak. Man har heller inte insett att den undermåliga personalpolitik man har fört, är det som orsakat dagens situation med stafettläkare och stafettsjuksköterskor. En verkligt dyrköpt erfarenhet för vår region.

Döm om min förvåning när den politiska regionledningen nu vill upprepa samma historia igen.

 År 2013 togs ett beslut att förbjuda problemet, alltså stafettläkarna. Kvarvarande anställda stod inför en orimlig arbetsbörda och resultatet blev att många fast anställda distriktsläkare sa upp sig, och därmed fick vi ett ökat behov av inhyrd personal. Denna skada lider regionen fortfarande av.

Döm om min förvåning när den politiska regionledningen nu vill upprepa samma historia igen. Denna gång med ett hyresstopp för stafettsjuksköterskor från 1 juni 2018. Alldeles innan sommaren och semestrarna. En åtgärd som riskerade att skapa en ytterst farlig och kaotisk situationen för vården denna sommar.

Klart: Inget hyrstopp på sjuksköterskor från första juni – förslaget skrivs om (14 februari)

Min fråga, i form av en interpellation vid fullmäktige 13–14 februari till ansvarig politiker om vad man har gjort och planerat att göra för att undvika en liknande situation som 2013, gav mig inte något lugnande besked. Denne menade att det åtgärdspaket man sjösatt skulle till 1 juni ge en sådan effekt och spara så mycket pengar att stafettsköterskor inte skulle behövas.

Ett riskfullt antagande och ett beslut som äventyrar hela verksamheten på sjukhuset. Beslutet ändrades till slut efter lång diskussion och kraftiga protester från C, L och KD. Vårt förslag som godtogs var att fasa ut behovet av hyrpersonal först när man vet att insatta åtgärder har haft effekt.

Jag har sagt det tidigare och säger det igen: Vi har inte råd med att inte satsa på fast anställd personal, det är enda vägen till en stafettfri sjukvård. Och så länge man ser vårdpersonal som utbytbara brickor, kommer vi att förlora både personal och kompetens.

Lars-Erik Olofsson (KD), ledamot av regionfullmäktige, infektionsläkare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel