Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Låt inte okunniga och populistiska förslag begränsa skogsbruket

Just nu pågår en offensiv mot arbetskraftsinvandringen i Sverige. En offensiv som grundar sig i okunskap och som samtidigt kan omöjliggöra skogsbrukets genomförande.

I den gröna omställningen bidrar skogen med bland annat biogas, möbler, diesel och förpackningar, men framför allt som en viktig pusselbit i arbetet mot koldioxidutsläppen. Ändå vill man, mot bättre vetande, sätta käppar i hjulen för ett fungerande skogsbruk.

Utan arbetskraftsinvandring skulle de föregående säsongernas skogsvård inte ha kunnat genomföras. Våra medlemsföretag är bundna av kollektivavtal som gäller för alla anställda, oavsett anställningsform eller nationalitet. Dessa medarbetare planterar och röjer våra skogar.

Det är en grundförutsättning för hög koldioxidbindning att skog planteras och sköts så att den producerar stora volymer råvara till hållbara produkter.

Det som många tycks missa är att merparten av Sverige fryser till och täcks av snö under långa perioder av året. Därför ställs extremt hårda krav på skogsbruket att leverera under barmarksperioden. Och det görs huvudsakligen av utländsk arbetskraft.

Nej, skogens säsongsarbetare jobbar inte sex månader i Sverige för att sedan flytta hit med hela sin familj och att leva på bidrag. Inom skogsbruket kommer det varje år personal från andra länder som arbetar upp till sex månader, gör ett gott jobb, tjänar pengar, bidrar till att stärka det svenska skogsbruket, och sedan åker de hem (!) för att förhoppningsvis tillåtas komma tillbaka.

När nu röster höjs för att begränsa arbetskraftsinvandringen än mer, riskerar det inte bara våra medlemsföretags verksamheter. Det riskerar också att omöjliggöra den gröna omställning som vi står inför. Utan skog med hög tillväxt begränsas klimatnyttan.

Vi behöver snarare mer arbetskraftsinvandring, inte mindre.

För sanningen är den att för 25 år sedan planterades skog av lovfirande gymnasieelever. I dag planterar inte gymnasieelever skog. Det är heller inte någon kö av arbetslösa som vill röja skog. Skogsbruket kan inte vänta på en eventuell attitydförändring. De får faktiskt inte göra det. Skogsvården måste genomföras varje år för att uppfylla skogsvårdslagens krav.

Arbetskraften måste tillåtas komma, var den än går att hitta, så att våra medlemsföretag kan fortsätta utöva och utveckla skogsbruket. Utan detta försvåras och begränsas den gröna omställningen avsevärt.

Billiga politiska poäng kan inte få äventyra den kanske enskilt viktigaste pusselbiten i vår gröna omställning, nämligen skogens tillväxt!

Mats Sandgren, ordförande Gröna arbetsgivare

Kenneth Söderström, Qvarnsjö Skogstjänster AB

René Schiller, Håxås Skogstjänst AB

Ivo Krsek, ALFA Skogsservice AB

Jonas Lantz, Lantz Skogsvård AB

Joakim Gustafsson, Svensk Skogsservice AB

Johan Gotthardsson, Gottes Skog & Röj AB

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel