Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Låt Krokom bli en kommun som satsar på glesbygden i stället för att lägga ned skolor!

 
Stängningen av Kaxås skola
Visa alla artiklar

Annons

Hej Krokoms kommun och alla politiker som påverkar oss på glesbygden,

Jag har följt rapporteringen runt framtiden för kommunens skolor med stort intresse, eller snarare stor bestörtning.

Nästan samtliga scenarion som beskrivs innebär att vi på glesbygden åter drabbas av nedskärningar, och att ”allt återigen flyttas mot Krokom och Ås.

Utredning föreslår halvering av antalet skolor och förskolor i Krokoms kommun (14 mars)

Våra barn kan få åtskilliga mil och timmar till skolan varje dag vid en alltför tidig ålder. Ett sådant beslut drabbar även glesbygden och hela kommunen.

Ytterligare en nedlagd skola innebär att det genast blir mindre lockande för folk att bo här. De långa resorna och dagarna blir en alltför stor påfrestning för barnen. Flyttar folk härifrån så drabbas genast övriga företag i bygden.

Hälsocentralen och affären tappar kanske underlag och stänger igen. Servicen som behövs för att man ska kunna och vilja bo här finns plötsligt inte.

”Jamen, med stora skolor så får man en annan kvalitet på undervisningen”, är ett argument vi hört. Men är det så enkelt? Vårt ena barn är ett av många med särskilda behov. Behov som en liten skola kan uppfylla på ett helt annat sätt än en stor skola.

Personalen på Kaxås skola har varit och är helt fantastiska på att läsa av honom och stötta honom, och miljön på en liten skola hjälper honom att orka med skoldagen. Vi fasar för den dagen han måste flytta till en större skola, och hur detta kommer att påverka honom.

”Jamen, det kostar för mycket”, är ett annat argument. Nu har jag inga siffror, men i Offerdal finns det otroligt många företag. Jag vågar nog sticka ut hakan och påstå att vi tillsammans bidrar med en hel del skattepengar till kommunen. Kanske det är dags att låta en del av våra skattepengar stanna i Offerdal?

Och blir det verkligen enbart en besparing att lägga ner till exempel Kaxås skola? Vi har en fungerande, nyligen renoverad skola. Det finns till och med möjlighet att flytta dit fler elever. Hur ser det ut på de övriga skolorna där man i så fall planerar att utöka elevantalet? Vilka ekonomiska insatser krävs där för att göra det möjligt?

Hur påverkar en nedläggning av skolor resten av kommunen när man ser till övrigt företagande i bygden? Vad kostar det kommunen?

Varför inte i stället försöka vända på det? I stället för att lägga ner så bygger vi ut! Krokoms kommun har ju en målsättning att öka invånarantalet.

Folk vill bo i Offerdal. Vilken toppenkombination! Men snälla, gör då inte så att folk inte längre vill bo här, utan gör det i stället lättare för folk att göra just det – flytta hit, bo och leva! Här finns många livsvärden vi aldrig kommer att få i en stad eller större samhälle. Låt oss kunna bo kvar!

Bankerna vill inte låna ut pengar till dem som vill bygga här. Kanske ni i kommunen kan ha en dialog med bankerna för att se hur man kan komma runt det problemet? Kanske det finns något sätt för kommunen själv att lösa finansieringsproblemet? Det skulle väl vara helt fantastiskt med en massa nybyggen här?

Ett annat bekymmer är en massa tomma hus och gårdar som står och förfaller. Ofta handlar det om fastigheter med skog, där ägaren endast är intresserad av skogen, men det råkar stå ett hus på marken.

Att stycka av och sälja för genast med sig lite jobb samt en kostnad för avstyckning och annonsering av fastigheten. Kanske kommunen kan göra en insats här för att premiera att dessa hus plötsligt blir levande igen?

Nu sticker jag ut hakan igen, men skulle inte kommunen kunna stå för avstyckningskostnaden och kanske även arvodet till mäklaren? Jag kan nästan garantera att man får igen dessa kostnader så snart huset blivit sålt och en familj flyttat in och hjälper till att bidra med skatter och barn i skolan!

Med lite hjälp att få loss dessa gårdar så kanske fler är villiga att ta steget att renovera innan det är för sent.

Det vore väl fantastiskt att kunna marknadsföra sig som en kommun som faktiskt satsar på glesbygden och på den livskvalitet ett liv i fjällnära glesbygd kan ge. En kommun som i stället för att centralisera allt arbetar för att säkra våra småskolor och trygga tillvaron för alla oss som väljer att bo här! Tänk så många fler familjer och företagare det kan locka.

Om ni inte redan har gjort det, läs Kristina Bergner Åhléns fantastiska hyllning till Offerdal här och var beredd på att vilja flytta hit.

Snälla, tänk ett steg längre. Det är jäkligt lätt att riva ner, men betydligt svårare att bygga upp. Tänk långsiktigt, inte kortsiktigt.

Jenni Andersson, Offerdalsbo (hitflyttad från Skåne), mamma och företagare med sju anställda

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel