Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Låt Långan få leva

Har det någon större betydelse var en flugfiskare väljer att tillbringa sin semester? Njae, eller jo. Det har det nog när allt kommer omkring.

Själv lägger jag ned ganska ansenliga summor på mitt stora intresse. Jag hyr boende, tankar, handlar och köper fiskekort. Och allt är en ljuv investering om jag får göra det omkring vackra, vilda vatten. Väldigt gärna i älskade Jämtland.

Låt oss säga att vi är tusentals fiskare, eller hundratusentals fiskare som gör likadant. Ja, då bör våra förehavanden plötsligt ha ganska stor betydelse för både näringsliv och fiskevårdsområden.

I själva verket spenderar enbart vi svenska sportfiskare 7,5-15 miljarder kronor varje år. Till det tillkommer de hundratusentals utländska fiskarna som i allt större utsträckning inser vilket paradis norra Sverige är. Om inte annat bör det ha betydelse var dessa lägger sina semesterpengar.

Eller har besöksnäringen och småföretagarna ingen talan i Jämtland? Får Krokom, Ragunda och de andra kommunerna så stor återbäring på vattenkraften att våra pengar bara är en droppe i älven?

Jag skriver detta med tanke på att jag nås av nyheterna att Jämtkraft fortfarande stretar emot när det gäller kraftverket i Långan. Jag måste erkänna att jag inte riktigt hängt med i svängarna eftersom jag trodde att Långforsen redan var räddad. Så är det tydligen inte.

Några politiker kämpar emot har jag förstått. Därför vill jag meddela att vi är många som följer utvecklingen. Själv är jag grundare och administratör av Facebook-gruppen ”Alla vi som älskar torrflugefiske”.

Vi är över 7 200 medlemmar nu, och vi bara växer. Och vi är bara ett av många forum för sportfiske. I vårt flöde fullkomligen strömmar det av bilder från Jämtland, där väldigt många av oss är trogna besökare. Gimån, Långan och Hårkan är givna favoriter.

Fattar ni vilken marknadsföring Jämtland får där alldeles gratis? Fattar ni vilka floder av guld som rinner genom Jämtlands landskap? Som ni kommer kunna vaska ur i generationer framåt om ni låter dem leva vidare.

Därför vädjar jag och många, många andra till er: Låt Långan leva. Nu och för all evighet. Vi vill inte tillbringa våra semestrar i närheten av betongfundament. Ge oss ännu fler anledningar att älska Jämtland – inte färre.

Jörgen DanielssonAlla vi som älskar torrflugefiske

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel