Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Låt sommarvikarierna bli morgondagens hjältar

De senaste månaderna har flera yrkesgrupper inom välfärden rättmätigt uppmärksammats som coronapandemins hjältar. Medan många andra branscher varslar eller säger upp anställda är det en fortsatt stor efterfrågan på utbildad personal inom bland annat vård och omsorg.

Under semesterperioden är det många sommarvikarier eller sommarjobbare som för första gången kommer ut på arbetsplatser och provar på nya yrken. Undersköterska, vårdbiträde samt arbete inom hemtjänst eller på äldreboenden är enligt Arbetsförmedlingen de vanligaste anmälda sommarjobben 2020.

De kommande tio åren förväntas antalet barn, unga och framför allt äldre öka. För att möta den demografiska utveckling och utökade behov av samhällsservice behöver en halv miljon medarbetare rekryteras till välfärden fram till 2026 enligt en rapport från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Omställningsfonden, som ägs av arbetsmarknadens parter inom välfärdssektorn, har som uppdrag att förvalta 250 miljoner kronor för att främja karriärväxling och kompetensutveckling. Genom förebyggande insatser stöttar vi arbetsgivare i arbetet med att tidigt möta förändrade kompetens- och bemanningsbehov och därmed minska risken för uppsägningar. Alla arbetsgivare som omfattas av kompetens- och omställningsavtalet KOM-KR kan söka medel.

Under 2020 kan region, kommuner och kommunala företag i Jämtland söka totalt 4 miljoner kronor från Omställningsfonden för att kompetensutveckla medarbetare. Dessutom har regeringen anslagit cirka 2,2 miljarder kronor i det så kallade äldreomsorgslyftet, som ska gå till betald utbildning på arbetstid och fler tillsvidareanställningar inom äldreomsorgen. Det finns därmed ovanligt goda möjligheter till kompetensutveckling inom välfärden för anställda i Jämtland just nu.

Att satsa på kompetensutvecklande åtgärder är bra för medarbetare, arbetsgivare och samhället i stort. Den enskilda medarbetaren investerar i sin karriärutveckling samtidigt som arbetsgivare får rätt kompetens i verksamheten.

Omställningsfondens uppmaning till verksamhetschefer i Jämtland är därför att se semesterperioden som ett bra rekryteringstillfälle som kan bidra till att möta de långsiktigt förändrade kompetensbehoven. Det är kort sagt svårt att tänka sig ett bättre läge för rekrytering än bland personer som aktivt sökt sig till verksamheten och visat intresse för arbetsplatsen. Nu finns möjligheten att knyta till er och satsa på morgondagens hjältar inom välfärden.

Eva Wikström, vd på Omställningsfonden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel