Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Litsbackens överlevnad handlar om mer än bara en skidlift

Inom en snar framtid fattas det slutgiltiga beslutet beträffande Litsbackens framtid. 

Att nedmontera en fullt fungerande skidlift och hänvisa till de ringa besparingar i en kommun av Östersunds storlek det utgör, går att jämföra med en kränkande handling. Det ligger dock helt i linje med den systematiska nedmontering av Lit som pågått under 40 år.

Våra barn får härmed den första lektionen i politikers oförmåga att erkänna ett dåligt beslut som de av prestigeskäl håller fast vid. De får lära sig maktspråk i dess uslaste tappning. Det är en betydligt mer nedslående insikt än en förlust av en skidbacke.

Att redan som barn behöva upptäcka att man som kommunmedborgare har lika litet inflytande över sitt livsrum som över EU:s klimatavtal, riskerar att skapa en uppgivenhet som inte någon är värd.

Att försöka förklara för barnen att beslutet fattas av en politisk majoritet som alltid profilerat sig att värna om demokrati, solidaritet och ett samhälle med likvärdiga möjligheter för alla, är en pedagogiskt svårknäckt nöt.

Livet har lärt oss fortlöpande och brutalt att vi inte alltid vare sig tänkt eller gjort rätt. Till skillnad från mycket annat med stigande ålder har just det känts lättare och befriande att kunna erkänna. Var någonstans på vägen går den insikten förlorad hos dem som ägnar sig åt politik?

Än finns möjlighet att göra rätt. Att veta om det står mellan prestige eller övertygelse vet bara ni.

Försök så gott ni förmår förskjuta att det är valår. Stå upp för er övertygelse och ta med er de långsiktiga konsekvenserna om ni lägger ned skidbacken. Blir ni lyckliga då? Vi är många som innerligt hoppas att vårt sista minne av Litsbacken inte ska reduceras till en bitter karaktär på Östersundsrevyn 2018.    

Jörgen Marcusson, oberoende konservativ, Söre  

Roger Hansson, ambassadör för Litsbygden, Östersund

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel