Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Lokala fastighetsägare kan inte gömma sig i Stockholm

Jag har deltagit i flera möten om Östersundshems försäljning till Rikshem och många människor är upprörda.

Själva sakfrågan har två dimensioner; den politiska och den ekonomiska.

Östersundshem får ett bra pris för dessa hus jämfört med liknande större affärer i Luleå, Skellefteå och Gävle.

Man kan självklart diskutera andra ekonomiska vägar för att finansiera nyproduktion. Men man kan inte göra det med en förhoppning att räntan alltid kommer att vara så här extremt låg, om man vill ta långsiktigt ekonomiskt ansvar för Östersundhem och kommunen.

Vi moderater har genom olika beslut medverkat till kommunens goda ekonomi som ger oss extremt goda lånevillkor och låga räntekostnader. Ett högre ränteläge kan innebära 10-tals miljoner i högre ränteutgifter.

Det är bara 20 år sedan kommunen fick lösa in kommunalt beviljad borgen till konkursade bostadsrättsföreningar med 323 miljoner kronor, något som S, V och MP drev igenom. Något sådant vill vi moderater inte uppleva igen!

Socialdemokraterna går till val på en stark allmännytta. De styr Östersund tillsammans med Vänstern och Miljöpartiet.

Samarbetet verkar inte vara det bästa då V känner sig oinformerad om denna affär som självklart är så politiskt känslig för både S och V.

Majoriteten går ut på marknaden och säljer en tredjedel av Östersundhems bostäder. Något som står i bjärt kontrast mot de åsikter dessa partier haft tidigare.

Vänstern protesterar mot affären men sitter ändå kvar i knät på S efter ett sådant svek. Förklara hur det går ihop, speciellt efter vad som hände mellan S och V våren 2012 då de avslutade ett samarbete i oenighet om mindre symbolfrågor.

Vi moderater har samma politik före och efter val. Vi har i många år sagt; sälj gärna lägenheter till de boende som så önskar.

Östersundshem kan behålla de lägenheter som inte blir bostadsrätter, så de boende kan bo kvar med samma trygghet som tidigare och inte behöver hyra av sina grannar.

Köp och sälj fastigheter för att få ett rationellt bestånd. Men sälj då i mindre paket. Då blir det ibland lokala fastighetsägare som köper. Det finns inga som är mera långsiktiga i sitt ägande av hyreshus.

Fonder och försäkringskapital har en annan investeringshorisont. Efter nästa börsnedgång kommer de att behöva sälja fastigheter, och vad händer då?

Lokala fastighetsägare äger ofta hyreshusen i flera generationer – det finns familjer som ägt hyreshus i över 120 år i staden. De möter sina hyresgäster i vardagen och kan inte gömma sig bakom anonyma förvaltare eller kontor i Stockholm.

I Växjö som leds av Moderaterna i ett brett alliansstyre gör man annorlunda än i Östersund.

Där diskuterar man politiskt om att sälja 2 069 av 10 500 lägenheter. Man informerar, håller möten och fattar principbeslut i kommunfullmäktige. Sedan får bolaget uppdrag att sälja till bästa möjliga pris. Och man säljer i 6 olika paket där det minsta är 20 lägenheter, för att flera ska kunna bjuda på husen.

I Växjö är S emot en försäljning, här i Östersund är Socialdemokraterna de drivande, som föreslår affären.

S driver olika politik inte bara före och efter val utan också beroende på om de sitter vid makten eller är i opposition, och de driver inte samma politik i olika delar av landet.

Pär Jönsson (M)

oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel